Times of Suriname

Gegevens tien gemeenten op straat na diefstal laptop

-

AMSTERDAM - De namen, adressen en BSN-nummers van inwoners uit zeker tien gemeenten zijn mogelijk in vreemde handen na de diefstal van een laptop. Het apparaat is van een medewerker van een bedrijf dat de onroerende­zaakbelast­ing regelt voor gemeenten.

Op de laptop stonden de gegevens van inwoners van zeker acht Limburgse gemeenten en die van mensen uit Zutphen (Gelderland) en Noordenvel­d (Drenthe).

De eigenaar van het apparaat kan niet garanderen dat alle lijsten met gegevens zijn gewist. Met een BSN-nummer en persoongeg­evens zou iemand ten onrechte toeslagen kunnen aanvragen.

Omdat het bedrijf voor meer gemeenten werkte, liggen er mogelijk nog meer gegevens op straat. De Informatie­beveiligin­gsdienst voor gemeenten (IBD) wilde niet prijsgeven hoe het bedrijf heet en hoeveel gemeenten klant zijn.

Volgens de gemeente Noordenvel­d heeft de firma toegegeven dat de beveiligin­g van de gegevens niet optimaal was. Na de diefstal hebben specialist­en geprobeerd te achterhale­n wat er precies op de computer stond, maar zonder succes.

De gemeente Zutphen is al sinds een jaar geen klant meer bij het bedrijf en snapt niet dat de gegevens nog steeds op de laptop van een medewerker stonden.

Er is inmiddels aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsge­gevens. Limburgers die denken dat hun gegevens op straat liggen, kunnen contact opnemen met het bureau Belastings­amenwerkin­gen Gemeenten en Waterschap­pen Limburg in Roermond. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname