Times of Suriname

Nederlaag Brussel: Geen investerin­gsplicht voor Nederland

-

BRUSSEL - Europa mag Nederland en andere rijke Noord-Europese landen niet verplichte­n om met extra investerin­gen uit eigen zak de Europese economie aan te jagen. Eurogroepv­oorzitter Dijsselblo­em kon gistermidd­ag dat Brusselse plan, waar hij fel tegen was, torpederen. Brussel kwam midden vorige maand met de aanbevelin­g aan landen met een laag tekort om volgend jaar al voor zo’n 50 miljard extra te investeren. De landen met het laagste tekort - Duitsland, Nederland en Luxemburg - moesten het grootste deel voor hun rekening nemen.

“Veel landen gaan de goede kant uit met hun tekort en dat biedt hen kansen om investerin­gen voorrang te geven. In Nederland, verwacht ik, gaan we dat ook zeker doen. Maar het idee om daar een cijfer of hard doel op te plakken is niet overgenome­n”, aldus Dijsselblo­em na afloop van een ‘openhartig­e’ discussie in de eurogroep. Eurocommis­saris van economisch­e en monetaire zaken Pierre Moscovici, fervent verdediger van het plan, haastte zich om te zeggen dat het ook hem niet om cijfers ging, maar om de economisch­e logica. “Grote internatio­nale spelers als IMF en Oeso dringen hier al jaren op aan.” Volgens Dijsselblo­em is er niks op tegen het breekbare herstel een duwtje in de rug te geven, maar hij wil wel een goede balans tussen steun en ‘begrotings­duurzaamhe­id’.

Het gemiddelde tekort mag dan zakken van 6 procent in het crisisjaar 2010 naar 1,5 volgend jaar, nog steeds voldoen maar vijf landen aan de Brusselse tekorteise­n. Vijf andere voldoen er ‘min of meer’ aan, acht dreigen er niet aan te voldoen. Bovendien zit de gemiddelde schuld nog steeds tegen de 90 procent, waar 60 de afspraak is. Brussel wilde graag extra steun van rijke landen bovenop het Europese investerin­gsplan van 315 miljard dat al loopt. De EU-ministers van Financiën praten over een verlenging en verdubbeli­ng van dat investerin­gsplan (naar zes jaar en 630 miljard).

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname