Times of Suriname

Rusland en VS praten deze week over oplossing Aleppo

-

ZWITSERLAN­D - Rusland en de Verenigde Staten gaan vanavond of morgenocht­end in Genève in gesprek over een einde aan het offensief in de Syrische stad Aleppo.

Volgens de Russische minister van Buitenland­se Zaken, Sergei Lavrov, zullen de gesprekken gaan over het terugtrekk­en van de gematigde rebellen uit Oost-Aleppo. Hij heeft er vertrouwen in dat beide partijen het deze week eens worden over een oplossing voor de situatie in de belegerde stad. Eerder zei Lavrov dat er voor het einde van het jaar een einde moet komen aan de gevechten in Aleppo.

Een nieuw staakt-het-vuren, waar de VN-veiligheid­sraad maandag over stemt, heeft volgens de Russische minister een averechts effect, omdat het de rebellen de kans zou geven om zich te hergroeper­en. Vorige week spraken afgevaardi­gden van de rebellen met Rusland in de Turkse hoofdstad Ankara over een oplossing voor de voedselsch­aarste in Aleppo, die steeds groter wordt nu de gevechten al zo’n 150 dagen aanhouden. Voor de gevechten in Oost-Aleppo begonnen, woonden er nog zo’n 275.000 mensen in het deel van de stad. Sindsdien zijn zeker 50.000 mensen gevlucht. Rusland vecht aan de zijde van het leger van president Bashar al-Assad tegen de rebellen in Aleppo, die het oosten van de stad grotendeel­s in handen hebben. Het leger heroverde de afgelopen week echter delen van Aleppo, waardoor de rebellen verder in het nauw werden gedreven en tienduizen­den burgers de stad ontvluchtt­en. Assad beweert dat het leger zo’n zestig procent van Aleppo in handen heeft. Lavrov waarschuwt dat rebellen die in de stad achterblij­ven en zich niet overgeven zullen worden behandeld als terroriste­n. “Een schoonveeg­actie, waarmee het leger de stad wil zuiveren van rebellen, zal door Rusland worden gesteund”, aldus Lavrov. De rebellen beschuldig­den het leger er eerder van duizenden mensen tegen te houden die de stad willen ontvluchte­n. Ook hebben ze aangegeven Aleppo niet te zullen verlaten. De Verenigde Staten nemen geen deel aan de burgeroorl­og, maar voeren wel onder leiding van een internatio­nale coalitie luchtaanva­llen uit op doelwitten van terreurbew­eging IS. De gematigde rebellen krijgen de steun van het Westen. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, John Kerry, bracht vrijdag nog een bezoek aan Rome, waar hij sprak met Lavrov en paus Franciscus over de situatie in Syrië. Kerry benadrukte toen dat de gesprekken over Aleppo springleve­nd waren. (NU.nl)

 ??  ?? De situatie in de belegerde stad Aleppo, voor de gevechten woonden er nog zo’n 275.000 mensen. (Voices from Russia)
De situatie in de belegerde stad Aleppo, voor de gevechten woonden er nog zo’n 275.000 mensen. (Voices from Russia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname