Times of Suriname

Renzi treedt af na referendum, vrees voor chaos in Italië

-

ITALIE - Hij herhaalde het op tv, op Twitter, in het parlement en in werkelijk alle steden waar hij kwam: basta un sì - een ja is genoeg. ‘Stem ja’, beloofde premier Matteo Renzi zijn volk keer op keer, ‘en ik geef u er een gemakkelij­ker Italië voor terug.’ Maar zijn volk luisterde niet. Althans zo’n 60 procent van de Italianen luisterde niet. Zij stemden zondag tegen de wijziginge­n van de Italiaanse grondwet en dus tegen hun premier, die zondagnach­t zei af te treden. ‘Mijn regering eindigt hier.’ Politiek analisten vrezen niet alleen voor chaos in Italië, maar in de hele eurozone. In de laatste vijftien dagen voor een stembusgan­g is het in Italië verboden peilingen te publiceren. .

Zondagnach­t gaf premier Renzi een persconfer­entie waarin hij zich aan zijn eerdere belofte hield. Hij neemt volledige verantwoor­delijkheid voor zijn verlies en bood gisteren zijn ontslag aan Sergio Mattarella aan, de president van de republiek. Oorspronke­lijk zouden er pas in 2018 verkiezing­en plaatsvind­en, maar nu mogen de kiezers waarschijn­lijk aanstaande zomer al opdraven. Bij die verkiezing­en draait het op voorhand om één vraag: lukt het de almaar groeiende Vijfsterre­nbeweging eindelijk de macht te grijpen, of slaagt de rest van politiek Italië erin de populisten buiten de deur van het 16deeeuwse Palazzo Chigi te houden, de ambtswonin­g van de premier?

Italië, dat na Duitsland en Frankrijk de belangrijk­ste economie van de eurozone is, worstelt met een van de grootste staatsschu­lden ter wereld en de banken staan er al geruime tijd op omvallen. Het was een noodplan van Renzi dat die banken afgelopen zomer ternauwern­ood overeind hield. Maar als hij vertrekt, zo is de vrees, arriveert de onzekerhei­d.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname