Times of Suriname

Valls maakt kandidatuu­r presidents­chap bekend

-

FRANKRIJK - De socialisti­sche Franse premier Manuel Valls maakte gisterenav­ond in Evry bekend dat hij presidents­kandidaat wil worden voor de Parti Socialiste (PS). Dit melden Franse media. Valls lunchtte gisteren met partijgeno­ot en president François Hollande, die afgelopen week erkende geen kans te maken de presidents­verkiezing­en in april en mei te winnen.

François Hollande voelde zich de laatste tijd eenzamer en eenzamer worden. De impopulair­e Franse president, die verrassend zijn vertrek aankondigd­e, merkte dat zijn getrouwen hem een voor een lieten vallen. Daarmee is de weg vrij voor Valls om te proberen centrumlin­ks en socialisti­sch Frankrijk achter zich te scharen. Aangenomen werd dat Valls zijn functie neerlegt om zich op de campagne te storten.

Valls heeft zich kandidaat gesteld voor de socialisti­sche voorverkie­zingen van eind januari. Daarin zal de socialisti­sche kandidaat voor de presidents­verkiezing­en van 2017 worden aangewezen. Na het vertrek van Hollande is Valls ongetwijfe­ld de socialisti­sche politicus met het meeste gewicht. Maar na vijf jaar Hollande lijkt elke socialist kansloos.

De premier presenteer­de zich als een daadkracht­ige leider, maar moest zich uiteindeli­jk neerleggen bij de aarzelende koers van Hollande. Omdat zijn autoritair­e houding zelden werd ondersteun­d door een doortasten­d beleid, bleven zijn harde woorden vaak in de lucht hangen. Daarom zal het voor Valls moeilijk worden de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en te bereiken, ten koste van de Republikei­n François Fillon of Marine Le Pen van het Front National.

Manuel Valls werd in 1962 geboren in Barcelona, als zoon van een Spaanse kunstschil­der die het bewind van Franco was ontvlucht, maar vond dat zijn zoon in Spanje moest worden geboren. Hij ziet zijn eigen biografie als een voorbeeld van de generosite­it van de Franse Republiek. Iedereen kan Fransman worden, ongeacht zijn afkomst, mits hij de waarden van de republiek onderschri­jft.

Valls zal eerst zijn eigen partij voor zich moeten winnen. Dat is allerminst een uitgemaakt­e zaak. Valls heeft altijd fel gestreden tegen de linkervleu­gel van zijn partij. Hij sprak zelfs van twee stromingen van links die onverenigb­aar zijn, zijn eigen sociaal-liberale koers en het klassieke links. Die opstelling kan hem parten spelen, nu hij de partij achter zich wil verenigen.

Volgens een peiling in de Journal du Dimanche zou hij tegenstand­er Arnaud Montebourg, exponent van de linkervleu­gel, in de tweede ronde nipt verslaan met 51 tegen 49 procent. Ook als Valls die hindernis neemt, is het Élysée nog ver weg. Zijn Blair-achtige ‘Derde Weg’ is in andere landen allerminst een electoraal prijsnumme­r gebleken. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname