Times of Suriname

Britse hindoetemp­els boycotten omstreden ‘dierlijk’ 5 pond-biljet

- Bankgouver­neur Mark Carney bewijst hoe sterk het bankbiljet is door een maagdelijk exemplaar van het briefje in een hete curryschaa­l te steken. (WPRL)

GROOT-BRITTANNIE Na popzanger Morrissey en een vegetarisc­h etablissem­ent in Cambridge boycotten nu ook hindoetemp­els in Groot-Brittannië het nieuwe polymeer-briefje van 5 pond. De reden: er is talkvet dat afkomstig is van lammetjes en koeien gebruikt voor de briefjes. Laatstgeno­emde dieren genieten een heilige status in het hindoeïsme.

Het briefje is sinds september in omloop en het ontwerp geniet een aanzienlij­ke popularite­it. Op de ene zijde prijkt de Engelse koningin en op de andere Winston Churchill, met de Big Ben op de achtergron­d. Een stukje van de ‘fiver’ is transparan­t om vervalsen moeilijker te maken. Voordeel is de duurzaamhe­id. Een briefje moet vijf jaar meegaan, drie jaar langer dan het traditione­le katoenpapi­er. Om te bewijzen hoe sterk het is, hield bankgouver­neur Mark Carney, ironisch genoeg, een maagdelijk exemplaar van het briefje in een hete curry-schaal. Indertijd was nog niet bekend dat een zeer kleine hoeveelhei­d dierlijk vet was gebruikt tijdens de productie. Volgens de voorzitter van de Hindoeraad is het daardoor een ‘medium voor het communicer­en van pijn en lijden’ geworden.

Ook sommige vegetariër­s hebben moeite met het bijproduct, dat ook in zeep en kaarsen voorkomt. Zo weigert het ‘ethische’ Rainbouw-café in Cambridge het briefje als betaalmidd­el te accepteren. Engelands bekende veganist, Smiths-zanger Morrissey, heeft gezegd dat mensen die geen moeite hebben met talkvet voor decoratiev­e doeleinden hun eigen lichaam maar eens moeten doneren. Het nieuwe biljet leidde tot grote onrust onder Britse dierenvrie­nden, die een petitie hebben onderteken­d.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname