Times of Suriname

Nieuwe Android-malware besmet ruim 1 miljoen Google-accounts

-

Nieuw ontdekte Android-malware Gooligan heeft al ruim 1 miljoen Google-accounts besmet. De malware download Android-apps geeft ze een positieve beoordelin­g.

De malware werd ontdekt door beveiligin­gsbedrijf Check Point Software. Het bedrijf werkt al met Google samen om de verspreidi­ng van de malware tegen te gaan en slachtoffe­rs op de hoogte te stellen. Gooligan zit verwerkt in een aantal apps die buiten de Play Store om worden aangeboden. Het gaat daarbij vooral om apps die normaal gesproken geld kosten. De malware heeft root-toegang tot Android-toestellen en kan zo bij data van gebruikers op

en Toch zou vooral worden gebruikt om apps uit te downloaden en die uit naam van het onwetende slachtoffe­r een positieve recensie te geven. Ontwikkela­ars betalen voor zulke recensies. De malware richt zich op apparaten met Android 4 (Jelly Bean, KitKat) en Android 5 (Lollipop). Ruim 73 procent van de actieve Android-apparaten lopen op die versies, 9 procent daarvan bevindt zich in Europa.

Gooligan besmet volgens de beveiligin­gsonderzoe­kers dagelijks 13.000 Android-apparaten, via in ieder geval 86 besmette apps. Gebruikers met besmette apparaten zouden naast ongewenste apps ook pop-up-advertenti­es zien. Google heeft apps die geassociee­rd zijn met de malware uit de Play Store verwijderd. Ook verstoort het bedrijf de servers van de makers van de malware.

Check Point Software heeft een pagina gemaakt waarop gebruikers kunnen controlere­n of hun toestel besmet is. Zo ja, dan raadt het bedrijf aan om een schone installati­e van Android te doen of te laten doen, om daarna het Googleacco­untwachtwo­ord te veranderen. (NU.nl/ foto: eTeknix)

 ??  ?? Gmail, Google Foto’s, Google Docs, Google Play, Google Drive G Suite.
Gooligan Google Play
Gmail, Google Foto’s, Google Docs, Google Play, Google Drive G Suite. Gooligan Google Play

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname