Times of Suriname

Burger in gevaar bij plofkraak

-

KERKDRIEL - Tientallen inwoners van het Gelderse dorpje Kerkdriel zijn maandagmor­gen in alle vroegte in gevaar geweest bij een plofkraak. Door kordaat ingrijpen van de eigenaar van een winkel onder hun appartemen­tencomplex konden alle circa dertig bewoners tijdig in veiligheid worden gebracht.

Niet alleen in Kerkdriel, ook na een mislukte plofkraak in Amsterdam moesten maandagmor­gen bewoners worden geëvacueer­d. Daar bestond levensgeva­ar omdat de criminelen er explosieve­n hadden achtergela­ten. Ook hier vielen geen doden of gewonden, wel werd veel materiële schade aangericht. Brandweer en andere hulpdienst­en konden in Kerkdriel niet voorkomen dat woningen en winkels in vlammen opgingen.

Opnieuw is met deze twee misdaden aangetoond dat de levensgeva­arlijke activiteit­en van plofkraker­s burgers rechtstree­ks in gevaar brengen. En het aantal plofkraken neemt toe. Bijna wekelijks is het raak, bovendien worden steeds zwaardere middelen gebruikt. De appartemen­tenbewoner­s moesten hun woningen middenin hun slaap verlaten toen vier onbekende mannen een poging hadden gedaan met een zwarte Audi een plofkraak te zetten. Daarbij was het winkelpand met bovenwonin­gen in lichterlaa­ie komen te staan. Behalve de appartemen­ten en The Read Shop, liepen ook de naastgeleg­en groentewin­kel en een filiaal van de Hema en van Kruidvat flinke schade op. De eigenaar van The Read Shop zou rond vier uur wakker zijn geworden van het alarm in zijn winkel, waarna hij zich meteen naar de plek des onheils zou hebben gespoed. Bij binnenkoms­t zou hij meteen te grazen zijn genomen door drie of vier gemaskerde mannen, die hem met een ijzeren staaf of loden pijp hebben toegetakel­d, zodat ie met een ingeklapte long en een paar gebroken ribben in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Burgemeest­er Henny van Kooten van Maasdriel heeft het gemeentehu­is beschikbaa­r gesteld als opvangloca­tie. “Zo’n brand is een ingrijpend­e gebeurteni­s. Er wonen veel oudere mensen in de appartemen­ten. We wilden geen paniek en daarom hebben we natuurlijk meteen de helpende hand toegestoke­n. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden gevallen. De meeste bewoners stonden in de vrieskou te kijken naar hun brandende woningen. Dat is vooral heel triest”, aldus Van Kooten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname