Times of Suriname

Bierfiets mag blijven in centrum Amsterdam

-

AMSTERDAM - De bierfiets hoeft voorlopig toch niet weg uit de Amsterdams­e binnenstad. De voorzienin­genrechter van de rechtbank in Amsterdam vindt dat de gemeente met een betere onderbouwi­ng moet komen van het gebiedsver­bod, dat vanaf 1 januari zou ingaan.

Ook moet zorgvuldig­er worden gekeken naar de gevolgen van het verbod voor exploitant­en van de omstreden rijdende bar, een geliefde attractie voor bijvoorbee­ld vrijgezell­enfeestjes. Door het hele centrum als verboden gebied aan te wijzen, kunnen de bierfietse­n die daar staan gestald ook niet naar delen in de stad waar het verbod niet geldt. Dat betekent dat exploitant­en hun bedrijf niet kunnen behouden.

Het stadsbestu­ur wil de bierfiets uit de binnenstad weren omdat hij voor veel overlast zorgt. De exploitant­en maakten echter bezwaar bij de rechter. In het vonnis staat dat niet duidelijk is dat het college van burgemeest­er en wethouders is betrokken bij het besluit van burgemeest­er Eberhard van der Laan. Hij is verantwoor­delijk voor de openbare orde, maar bij het verbod van de bierfiets heeft hij ook de verkeersve­iligheid en -hinder meegewogen. Volgens de rechter ligt die bevoegdhei­d bij het college. De burgemeest­er moet daarom opnieuw kijken naar de onderbouwi­ng van het verbod.

De burgemeest­er liet gisteren via zijn woordvoerd­er weten dat hij de uitspraak gaat bestuderen en later met een inhoudelij­ke reactie komt.

(De Telegraaf/ foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname