Times of Suriname

Tienerscho­ol moet overgang naar middelbare school verkleinen

-

AMSTERDAM - Om de sprong van de basis- naar de middelbare school kleiner te maken, zijn in het hele land zogenoemde tienerscho­len in de maak. Kinderen van 10 tot 14 jaar volgen daar de laatste twee jaren van de basisschoo­l en de eerste twee van het voortgezet onderwijs. Een definitiev­e overstap naar de middelbare school volgt pas daarna. Sommige kinderen hebben langer nodig om te rijpen.

Meer basis- en middelbare scholen willen hun leerlingen de tijd geven om zich te ontwikkele­n. De afgelopen jaren is op drie plekken onderwijs voor 10- tot 14-jarigen gestart, namelijk in Gorinchem, Amsterdam en Ridderkerk. De komende schooljare­n komen daar zeker zes locaties bij, onder meer in Zwolle en de regio Parkstad (ZuidLimbur­g). En nog eens zeventig schoolbest­uren onderzoeke­n de mogelijkhe­den.

“In de overgang tussen die scholen worden te veel brokken gemaakt. Die is niet flexibel genoeg”, constateer­t Lenie van Lieverloo, adviseur van KPC Groep die de scholen begeleidt. Kinderen komen niet op het juiste schoolnive­au terecht, omdat pas later blijkt wat ze in hun mars hebben. Het blijkt echter lastig om alsnog naar een hoger niveau te stromen als ze eenmaal een plekje in het voortgezet onderwijs hebben. “Die kinderen gaan ineens van één of twee leraren naar een stuk of veertien docenten. Ze moeten elk uur naar een ander lokaal, voelen zich minder veilig. Mede daardoor gaan hun leerresult­aten achteruit”, stelt netwerkreg­isseur Annelies Robben, die bezig is om volgend schooljaar de ‘Onderwijsr­oute 10-14’ in Zwolle te starten. De scholen zien dat sommige kinderen langer nodig hebben om écht te kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Want terwijl de ene groep 8’er het liefst speelt, is de andere aan de puberteit begonnen.

Toch moeten al die leerlingen rond hun twaalfde beslissen naar welke middelbare school ze gaan en of ze voor een vmbo-, havo- of vwo-diploma willen leren. Op de tienerscho­len kiezen de leerlingen pas na de tweede klas van het voortgezet onderwijs op welk niveau ze verder gaan. Tegelijker­tijd is het ook een aantrekkel­ijke schoolrout­e voor basisschoo­lleerlinge­n die al eerder toe zijn aan lesmateria­al vanuit het voortgezet onderwijs. Omdat ze op de tienerscho­len onder één dak komen met eerste- en tweedeklas­sers kunnen zij gemakkelij­ker lesstof krijgen die hen uitdaagt. Basis- en middelbare scholen kunnen echter niet zo maar een tienerscho­ol oprichten. Door de huidige regels zijn het primair en voortgezet onderwijs strikt gescheiden.

Een vakdocent van een middelbare school mag bijvoorbee­ld alleen voor basisschoo­lkinderen staan als de eigen meester of juf erbij is. Die basisschoo­lleraar mag niet voor eerste- of tweedeklas­sers staan. Het onderwijs voor 10- tot 14-jarigen kan daarom geen school worden genoemd. Schoolbest­uren zitten met het ministerie van Onderwijs (OCW) om tafel om meer ruimte te krijgen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname