Times of Suriname

Brexit-akkoord moet oktober 2018 rond zijn

-

ENGELAND - Het akkoord over het vertrek van GrootBritt­annië uit de Europese Unie moet in oktober 2018 rond zijn. Dat geeft de lidstaten, het Europees Parlement en het Britse parlement vervolgens nog vijf maanden om de bereikte overeenkom­st goed te keuren. Dat ambitieuze tijdpad legde Michel Barnier - de Brexitonde­rhandelaar namens de Europese Commissie – gistermidd­ag tijdens zijn eerste persconfer­entie op tafel. Barnier maakte duidelijk dat de onderhande­lingen met Londen over de Brexit zeer moeilijk zullen zijn. “We begeven ons op onbekend terrein, de onderwerpe­n zijn juridisch zeer complex, politiek gevoelig en de economisch­e gevolgen voor de mensen - aan beide zijden van het Kanaal - zijn groot”, aldus Barnier. “We schrijven een nieuwe pagina van de Europese geschieden­is.” Barnier gaat ervan uit dat de Britse premier May haar woord houdt en uiterlijk in maart volgend jaar de scheidings­procedure in het Europees Verdrag (artikel 50) zal activeren. Dat geeft de 27 lidstaten dan twee jaar om met Londen ‘een ordelijk vertrek’ van Groot-Brittannië te regelen. De Britten stemden in juni per referendum voor een Brexit. Omdat een akkoord over de Brexit moet worden goedgekeur­d door het Europese en Britse parlement en de 27 lidstaten, blijven er volgens Barnier in de praktijk 18 maanden over voor de onderhande­lingen. Dat is een enorme klus omdat op alle beleidster­reinen Groot-Brittannië uit de EUwetgevin­g moet worden gehaald. Ook moeten de financiële verplichti­ngen over en weer worden afgebouwd, verplichti­ngen die overigens nog ver na 2019 zullen doorlopen. Als er inderdaad in het najaar van 2018 een principeak­koord ligt, maakt dat de Brexit per maart 2019 mogelijk. GrootBritt­annië doet dan niet meer mee aan de Europese verkiezing­en dat jaar. Barnier heeft een onderhande­lingsteam van circa 30 personen opgesteld. Hij bezocht afgelopen twee maanden 18 van de 27 lidstaten (de rest volgt later), en sprak met vertegenwo­ordigers van het Europees Parlement, de Europese regio’s, vakbonden en werkgevers.

Barnier onderstree­pte dat Groot-Brittannië na vertrek als ‘derde land’ zal worden behandeld. “Een groot verschil want lidstaten hebben rechten en voordelen die nietlidsta­ten nooit zullen hebben”, aldus Barnier. Toegang tot de interne markt - een grote wens van de Britten - is gekoppeld aan de erkenning en vervulling van de ‘vier vrijheden’: het vrij verkeer van mensen, goederen, kapitaal en diensten. Londen wil af van het vrij verkeer van werknemers om de immigratie een halt toe te roepen. Tegelijk met de scheiding moeten de EU en Londen afspraken maken over de toekomstig­e relatie tussen de Unie en Groot-Brittannië. Barnier sloot niet uit dat daarvoor een overgangsr­egeling nodig is. “Je kunt niet alles in twee jaar regelen.”

(de Volkskrant)

 ??  ?? Michel Barnier, de Brexit-onderhande­laar (l) namens de Europese Commissie. (Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazio­ne Internazio­nale)
Michel Barnier, de Brexit-onderhande­laar (l) namens de Europese Commissie. (Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazio­ne Internazio­nale)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname