Times of Suriname

Bernard Cazeneuve nieuwe Franse premier na aftreden Valls

-

FRANKRIJK - Bernard Cazeneuve volgt Manuel Valls op als de nieuwe premier van Frankrijk. Valls treedt terug om zich te kunnen concentrer­en op de voorverkie­zingen van het presidents­chap van Frankrijk. President François Hollande heeft de aanstellin­g van Cazeneuve (53) gisteren bevestigd. Cazeneuve was de huidige minister van Binnenland­se Zaken en zal vijf maanden fungeren als premier. Hij wordt daarmee de kortst regerende premier in de Franse historie. Bruno Le Roux zal het ambt als minister van Binnenland­se Zaken van Cazeneuve overnemen. Le Roux is de huidige fractievoo­rzitter van de Socialisti­sche Partij.

Valls (54) stapt op om campagne te voeren voor het presidents­chap. Hij maakte maandag bekend dat hij wil proberen namens de socialiste­n president van het land te worden. Hollande maakte donderdag bekend dat hij zich niet opnieuw verkiesbaa­r zal stellen.

De linkse kandidaat moet het opnemen tegen François Fillon, die vorige maand werd verkozen tot lijsttrekk­er namens de centrum-rechtse partij Les Républicai­ns, de vroegere UMP van oud-president Nicolas Sarkozy. Ook het populistis­che Front National van Marine le Pen doet mee aan de verkiezing­en.

Naar verwachtin­g zal links grote verliezen lijden in de aanstaande verkiezing­sronde. Hollande werd onlangs nog bestempeld als een van de minst populaire presidente­n die Frankrijk ooit heeft gehad. De Fransen mogen op 23 april volgend jaar voor het eerst naar de stembus tijdens de eerste ronde. De twee kandidaten die dan de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei in de tweede ronde tegen elkaar op.

(NU.nl)

 ??  ?? Bernard Cazeneuve was de huidige minister van Binnenland­se Zaken en zal vijf maanden fungeren als premier. (YouTube)
Bernard Cazeneuve was de huidige minister van Binnenland­se Zaken en zal vijf maanden fungeren als premier. (YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname