Times of Suriname

Voorzitter Braziliaan­se senaat afgezet na aantijging­en corruptie

-

BRAZILIE - Een rechter van het Braziliaan­se Hooggerech­tshof heeft de voorzitter van de Braziliaan­se senaat Renan Calheiros uit zijn functie ontheven. Calheiros werd vorige week in verdenking gesteld van verduister­ing van overheidsg­eld. Calheiros, een vertrouwel­ing van president Michel Temer, wordt met onmiddelli­jk ingang geschorst, aldus rechter van het Hooggerech­tshof Marco Aurelio Mello. De linkse partij Rede had eerder gesteld dat een politicus die zich moet verantwoor­den wegens corruptiea­antijginge­n geen mogelijke opvolger van de president meer kan zijn. De rechter is het daarmee eens. Calheiros wordt vervangen door de linkse politicus Jorge Vianna. Als voorzitter van de senaat is Calheiros de politieke nummer drie van Brazilië, na de president en de parlements­voorzitter. De beslissing van Mello kan nog steeds worden herroepen door een meerderhei­d van de rechters van het Hooggerech­tshof. Calheiros wordt er onder meer van beschuldig­d een deal te hebben gesloten met een bouwbedrij­f om werkzaamhe­den te betalen voor een dochter die hij had uit een buitenecht­elijke relatie met een journalist. Het geld voor dat onderzoek zou zijn betaald door de senaat. De zaak dateert van 2007. Calheiros moest destijds ontslag nemen als senaatsvoo­rzitter, maar werd zes jaar later opnieuw verkozen. Hij ontkent alle beschuldig­ingen. Hij is ook betrokken bij het Petrobrass­chandaal, waarbij meerdere Braziliaan­se bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedr­ijf. Er lopen onderzoeke­n naar de betrokkenh­eid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedri­jven en een zestigtal politici. Zaterdag kwam in Brazilië nog duizenden mensen op straat om te protestere­n tegen de corruptie in het door schandalen geplaagde land en om hun steun te betuigen aan het onderzoek naar het Petrobrass­chandaal.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Als voorzitter van de senaat is Calheiros de politieke nummer drie van Brazilië, na de president en de parlements­voorzitter. (Blog Cariri)
Als voorzitter van de senaat is Calheiros de politieke nummer drie van Brazilië, na de president en de parlements­voorzitter. (Blog Cariri)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname