Times of Suriname

De Mazda 3 is nog verder verfijnd

-

De Mazda 3 is vooral een nichespele­r in Nederland, maar eigenlijk verdient hij meer eer, zo blijkt maar weer tijdens een kennismaki­ng met de gefacelift­e Japanse Golfconcur­rent.

De Mazda 3. Een verkooptop­per is het niet in Nederland, hoewel hij dat op basis van zijn bouw- en rijkwalite­it zeker zou moeten zijn. De huidige loopt sinds 2013 mee en dan is het zo langzamerh­and tijd voor de obligate opfrisser om het model toch onder de aandacht te houden. Het past ook in de Kaizen-filosofie van de Japanners, om continu te willen verbeteren.

Nu moeten wij eerlijk zeggen dat we maar bar weinig aan te merken hadden op de Drie, als één van de fijnst sturende auto’s in zijn segment. Om nog maar te zwijgen van de uitgekiend­e SkyActiv-motoren. Niks downsizen, niks turbo, gewoon een fijne viercilind­er die in de praktijk minstens zo zuinig en soms zelfs zuiniger is dan de driecilind­er turbotorre­tjes van de concurrent­ie.

Woensdag hebben we voor het eerst kunnen rijden met de vernieuwde 3, onder meer herkenbaar aan de andere bumpers. De verfijning zit ‘m in het interieur, de geluidsiso­latie en het onderstel. Dat heeft Mazda weer iets verder verbeterd en ook de 3 beschikt nu over G-Vectoring Control, dat bij het insturen van een bocht het koppel een heel klein beetje wegneemt. Onmerkbaar en echt maar een fractie van een seconde. Merk je daar iets van? Nee. Heeft het dat wel nut? Ja. De Mazda stuurt dankzij alle maatregele­n nog weer een tandje fijner, geeft je dat gevoel van totale controle zonder daarbij opdringeri­g sportief te zijn.

De verdere subtiele wijziginge­n aan het onderstel zijn nauwelijks waarneemba­ar, de Drie is nog steeds goed. Er is ook meer aandacht besteed aan geluidsiso­latie en aan de afwerking van het interieur. We zien nieuwe knopjes op het (verwarmbar­e) stuur en een mooiere kleurenwee­rgave op het head up display. De ruimte op de achterbank en in de kofferbak is niet maatgevend voor dit segment maar kan er mee door. We dichten de vernieuwde Mazda 3 goede kansen toe voor 2017, zeker nu de bijtelling­sregels zijn veranderd en de zakelijke rijder ook eens bij andere merken kan aan shoppen. Bij Mazda bijvoorbee­ld.

(NU.nl/Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname