Times of Suriname

FlexTank alsnog op weg naar Barbados

-

PARAMARIBO - Amazone Resources heeft gisterenmo­rgen besloten de testvaart naar Barbados aan te vangen. Dit is gebeurd na een laatste controle en met toestemmin­g van de autoriteit­en. De eerste testvaart was aanvankeli­jk gepland voor 22 november, maar moest worden afgelast wegens omstandigh­eden.

In een persberich­t geeft het bedrijf aan dat het technische team van Amazone Resources aangevuld met Surinaamse specialist­en, de afgelopen dagen verschille­nde testen met de FlexTank heeft uitgevoerd. Dit heeft geresultee­rd in enkele modificati­es aan de waterzak. Hierdoor is de FlexTank beter uitgerust om in de Surinaamse omstandigh­eden te kunnen varen. De belangrijk­ste aangebrach­te modificati­e is de verstevigi­ng van de voorkant van het sleeptuig van de FlexTank. Hierna en ook na het verkrijgen van toestemmin­g en controle, is gisteren besloten de testvaart uit te voeren. Op dat moment waren de omstandigh­eden, vooral de stroming, zeer gunstig. De sleepboot Suzanne D is rond 9.30 uur vertrokken vanaf de voormalige plantage Suzanna’s Daal in Commewijne naar de monding van de Surinameri­vier om vervolgens door te varen richting Barbados.

Het zoete water is op 5 december in Accaribo in een speciale ponton van Kuldipsing­h gepompt die vervolgens richting Suzanna’s Daal is gevaren. Daar is het water op 6 december in de FlexTank overgepomp­t. Dit is gebeurd door twee kikvorsman­nen die de waterpompe­n op de FlexTank hebben aangeslote­n en verdere inspecties aan de FlexTank hebben uitgevoerd. De bedoeling is dat deze alternatie­ve vulmethode, met tussenkoms­t van de ponton in plaats van rechtstree­ks vullen vanuit de rivier, ook gebruikt zal worden in de commerciël­e fase van de waterexpor­t. De sterke stroming in de Surinameri­vier tijdens de voorbereid­ing van de eerder geplande testvaart leidde echter tot logistieke vertraging­en. De data die via verschille­nde testinstru­menten waren ingewonnen, zoals dronemetin­gen en stresstest­en op de FlexTank, gaven aanleiding om de besturings­systemen, voornameli­jk de ankerpunte­n naar de zak toe, verder te inspectere­n. Deze testen waren voorzien voor een later stadium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname