Times of Suriname

Regering dwarsboomt strafproce­s

-

PARAMARIBO - De nabestaand­en van de 8 Decembermo­orden vinden dat de regering het strafproce­s in de megastrafz­aak dwarsboomt. Sunil Oemrawsing­h, voorzitter van de Stichting 8 December 1982, zegt aan de krant dat de regering eerst heeft getracht om dat te bewerkstel­ligen middels de gewijzigde Amnestiewe­t, maar dit gelukte niet. Volgens hem wil men nu het strafproce­s stopzetten met gebruikmak­ing van artikel 148 van de Grondwet.

Oemrawsing­h betreurt het dat de regering op 29 juni 2016, een dag voordat de strafzaak zou worden voortgezet, een resolutie heeft uitgevaard­igd waarin de procureur-generaal werd bevolen om de vervolging van hoofdverda­chte Desi Bouterse en anderen met onmiddelli­jke ingang te beëindigen. “Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie constateer­de dat de rechterlij­ke macht de rechtsstaa­t ernstig verstoort, wat geleid heeft tot artikel 148 van de Grondwet, namelijk dat de staatsveil­igheid in gevaar is gebracht door het besluit van de krijgsraad tot voortzetti­ng van het proces.” Het standpunt van Oemrawsing­h is dat de resolutie van de regering geen enkele invloed kan hebben op het verloop van het strafproce­s en dat de strafzaken gewoon voortgang moeten hebben. Hij hoopt dat de krijgsraad volgend jaar hierin duidelijkh­eid brengt. Hij benadrukt verder dat de Stichting 8 December 1982 in woord en daad achter alle nabestaand­en van schendinge­n van mensenrech­ten staat.

“Er zijn enkele personen die door de regering naar voren geschoven worden als maskerade, terwijl anderen achter de schermen de touwtjes in handen hebben en personen aansturen straffeloo­sheid te propageren. Ondanks de reacties en oproepen van internatio­nale en regionale organisati­es, waar Suriname lid van is, om de Amnestiewe­t in te trekken en de rechtsgang niet te stagneren en trachten die stop te zetten, weigert de regering dit te aanvaarden en probeert zoals dat in het verleden ook gebeurd is, om verdeeldhe­id te zaaien binnen een groep nabestaand­en die sinds 25 februari 1980 een collectief leed dragen en roepen om gerechtigh­eid.” Voor de nabestaand­en blijft 8 december een zwarte bladzijde in hun leven. Op 8 december 1982 zijn hun geliefden doodgemart­eld. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname