Times of Suriname

Meer dan 3500 gewonden in verkeer

-

PARAMARIBO - Uit de statistiek­en die het Korps Suriname Verkeersvr­ijwilliger­s (KSV) heeft ontvangen van de afdeling Medische Registrati­e van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo blijkt, dat vanaf januari tot en met november 3535 verkeerssl­achtoffers zijn geregistre­erd. Helmut Gezius, voorzitter van het KSV, zegt aan de krant dat het daarbij gaat om 2415 mannen en 1120 vrouwen die in het verkeer gewond zijn geraakt. Tot nu toe staat de verkeersba­rometer op 64 doden. Vanaf januari tot en met november vorig jaar waren 3829 gewonden in het verkeer geregistre­erd onder wie 2712 mannen en 1117 vrouwen. In 2015 waren er tot en met november 55 verkeersdo­den genoteerd. Gezius geeft verder aan dat in november van dit jaar 29 voetganger­s, 22 wielrijder­s, 166 motorrijde­rs (motorfiets­ers en bromfietse­rs), 107 autobestuu­rders en inzittende­n, en 5 personen die tot de categorie overige behoren, gewond zijn geraakt. Het gaat om 230 mannen en 99 vrouwen.

De voorzitter van het KSV zegt dat de meeste verkeerssl­achtoffers mannen zijn die deelnemen aan het verkeer als motorrijde­rs en automobili­sten. Het is daarom volgens hem niet verwonderl­ijk dat meer mannen verkeerssl­achtoffers zijn. Gezius merkt voorts op dat de meeste slachtoffe­rs in de leeftijdsk­lasse zijn van 15 tot en met 34 jaar en dat zijn 180 gewonden in november. Volgens hem is dit patroon steeds terug te zien. Hij merkt op dat meer dan 80% van de gewonden autobestuu­rders, medeinzitt­enden en motorrijde­rs zijn.

Bernice Biswane, lid van het Korps Suriname Verkeervri­jwilligers, zegt dat verkeersve­iligheid niet alleen de taak en verantwoor­delijkheid van de politie is, maar van elke organisati­e en elk individu. “Dit geeft aan dat wij ook respect voor elkaar moeten hebben in het verkeer en asociaal gedrag op de openbare weg achterwege moeten laten. Verkeersve­iligheid is een doodserieu­ze zaak en wij zullen daarom veel aandacht daaraan moeten besteden. Remember: together we can save lives!” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname