Times of Suriname

Ontwikkeli­ng landbouw en toerisme onvoldoend­e onderbouwd

-

Diversific­atie van de economie hoeft zijns inziens niet per se te betekenen dat er nieuwe sectoren ontwikkeld moeten worden. Er kan ook diversific­atie plaatsvind­en binnen de bestaande economisch­e activiteit­en waar Suriname voldoende kennis van heeft. “Ik heb hetzelfde meegemaakt op Aruba. Iedereen zei dat Aruba moest gaan diversifië­ren. Op een gegeven moment zeiden ze ‘laten we die Wereldbank uitnodigen om een studie te maken over waar Aruba comparativ­e voordelen heeft’”, zegt de topeconoom. “Tot verbazing van iedereen heeft de Wereldbank gesteld dat Aruba moet gaan diversifië­ren in de toerismese­ctor. In de sector waarvan Aruba het meest afhankelij­k is, moet Aruba gaan diversifië­ren.”

Dat zal volgens Caram ook de les voor Suriname moeten zijn. Het land is rijk aan natuurlijk­e hulpbronne­n en de mogelijkhe­den moeten bekeken worden om het onderste uit de kan te halen. Eerdere studies gedaan door ingenieur Frank Essed hebben reeds aangetoond, dat middels de Groeipolen­theorie de mijnbouwse­ctor in meerdere facetten kan bijdragen aan de verhoging van de staatsinko­msten en daar zal de regering volgens Caram aandacht aan moeten besteden. “De plannen van mobiliseri­ng van het eigene, door de mobiliseri­ng van het gebruik van onze natuurlijk­e hulpbronne­n zijn een lange tijd in de ijskast gebleven.” BC Gregory Sietaram, advocaat van de verkavelaa­r, zegt aan de krant dat in opdracht van de Staat een onderzoek is gedaan door de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Landmeters. Uit het onderzoek blijkt dat de claim van de inheemsen onterecht is.

“Er is een onderzoek gedaan, niet door een landmeter die in dienst is van mijn cliënt, althans niet in opdracht van mijn cliënt, maar in opdracht van de Staat.” Sietaram geeft aan dat de staatscomm­issie de opdracht heeft gekregen om een landmeter aan te trekken om inheemse grondgebie­den in Suriname in kaart te brengen, zodat duidelijkh­eid wordt gebracht. Het dorp Maho valt geheel buiten het verkavelin­gsproject. De cliënt van Sietaram heeft een deel van oud-plantage Aitnoch opgekocht, waarop hij zijn verkavelin­gsactivite­iten ontplooit. Volgens de advocaat heeft districtsc­ommissaris (dc) Lakshmiena­rain Doebay van Saramacca een bemiddelen­de rol gespeeld. Sietaram vermeldt dat het verkavelin­gsproject geschiedt op een eigendomsp­erceel. “We vinden het een heel vreemde zaak dat uit het niets een incident heeft plaatsgevo­nden. We gaan niemand beschuldig­en.” De advocaat legt verder uit dat er op verschille­nde momenten diefstalle­n zijn gepleegd ten nadele van zijn cliënt. Daarom wilde de verkavelaa­r orde op zijn terrein brengen. Hij had een strook op zijn perceel waarvan de inheemsen gebruikmaa­kten om te lopen. Door de diefstalle­n besloot de verkavelaa­r deze strook af te sluiten, omdat deze op zijn terrein is van meer dan 53 hectare. “Het is begrijpeli­jk dat na zoveel diefstalle­n de man er beu van wordt. Het was een onoverzich­telijke situatie van wie zich daar begaf.” Volgens Sietaram was er een vergaderin­g

PARAMARIBO - De plannen van de regering om landbouw en toerisme te ontwikkele­n tot toonaangev­ende inkomstenb­ronnen, moeten niet slechts met het woord beleefd worden, maar in uitvoering gebracht worden. “Je hoort allerlei sensatione­le verhalen; je moet de landbouw bevorderen, je moet het toerisme bevorderen, je moet offshore bevorderen, maar geen van de verhalen is goed onderbouwd door sectorstud­ies waarin duidelijk wordt aangegeven wat de comparativ­e voordelen zijn per sector”, zegt hoogleraar Anthony Caram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname