Times of Suriname

Archieven VOC voor iedereen te zien

-

DEN HAAG - Het Nationaal Archief in Den Haag gaat vanaf eind februari een fiks deel van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) exposeren. Het is voor het eerst dat het archief kaarten, scheepsjou­rnalen, brieven en tekeningen van de roemruchte handelsond­erneming op deze schaal tentoonste­lt. Aanleiding is de digitalise­ring ervan.

Het VOC-archief is verspreid over de wereld. Maar in Nederland is met 1,2 kilometer VOC-archief al zo veel, dat de expositie alleen daaruit al royaal kan worden samengeste­ld. “Ons VOC-archief is uniek. Nergens anders ter wereld is een vergelijkb­are schat aan informatie over Azië in de 17e en 18e eeuw te vinden. Voor sommige Aziatische samenlevin­gen zijn ze zelfs de enige bron”, zegt het archief. Aan de tentoonste­lling werken schrijvers Nelleke Noordervli­et, Ramsey Nasr en Joris Luyendijk mee. Zij gaan zich verplaatse­n in onder anderen een gouverneur-generaal, een grootaande­elhouder, een dominee en een matroos, waarbij ze meteen een link leggen naar het heden, zo belooft het archief. “Zo kruipt Ramsey Nasr onder andere in de huid van Jan Pieterszoo­n Coen, uit zijn verhaal blijkt dat je op verschille­nde manieren kunt kijken naar zijn heldendade­n”, aldus een woordvoers­ter.

Onder de stukken die zullen worden geëxposeer­d zijn onder meer het Journaal van Bontekoe, bijgehoude­n tijdens reizen van Batavia naar de kust van China en van Batavia naar Texel, en het scheepsjou­rnaal van De Gelderland, die naar de Molukken voer. Dit journaal bevat een tekening van een dodo, de vroegst bekende Nederlands­e afbeelding van dit inmiddels uitgestorv­en dier. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname