Times of Suriname

Info bij onderzoek darmkanker voldoet niet

-

BILTHOVEN - De folder van het RIVM (Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu) over darmkanker­screening is onevenwich­tig en voldoet ook niet aan kwaliteits­eisen van onder meer de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. Dat stellen een ethicus en drie artsen in het artsenblad Medisch Contact. De informatie­voorzienin­g moet beter, vinden ze.

De vier menen dat er in de folder selectief gebruik wordt gemaakt van cijfers en dat belangrijk­e gegevens niet zijn vermeld. Ook wordt geen vergelijki­ng gemaakt tussen wel en niet deelnemen aan het onderzoek. Het moet veel duidelijke­r zijn dat er een keuze is, vinden ze. Patiënten met een slechte conditie of beperkte levensverw­achtingen moeten het advies krijgen niet mee te doen aan de screening.

In 2015 is het bevolkings­onderzoek darmkanker ingevoerd, om de sterfte aan deze ziekte terug te dringen. De auteurs vinden dat er sprake is van ‘belangenve­rstrengeli­ng’ wat betreft het RIVM, omdat het instituut zowel de taak heeft om het bevolkings­onderzoek uit te voeren als de informatie­voorzienin­g te verzorgen. Dat bijt, omdat de uitvoering van het bevolkings­onderzoek gebaat is bij een hoge deelname.

Verder vinden ze dat de folder niet voldoet aan de eisen die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie stelt aan ‘informed consent’, waarbij een patiënt toestemmin­g geeft voor een behandelin­g op basis van de juiste en volledige informatie.

Dat de folder niet zou voldoen aan kwaliteits­eisen en dat er sprake is van belangenve­rstrengeli­ng, noemt een woordvoerd­er van het RIVM onzin. Ook onderstree­pt hij dat mensen niet alleen via een folder worden geïnformee­rd, maar ook via onder meer een voorlichti­ngsbrief en intakegesp­rek. Wel komt er volgens de zegsman volgend jaar een aangepaste folder, waarin de keuze om wel of niet deel te nemen aan het onderzoek wat meer vooraan staat. Die keuze staat volgens hem nu wel al duidelijk in de uitnodigin­gsbrief. (AD)

 ??  ?? Van links naar rechts: Jacques Monasch (Groep Monasch), Norbert Klein (Fractie Klein), Johan Houwers (Groep Houwers), tijdens de stemmingen na afloop van het wekelijkse vragenuur.
Van links naar rechts: Jacques Monasch (Groep Monasch), Norbert Klein (Fractie Klein), Johan Houwers (Groep Houwers), tijdens de stemmingen na afloop van het wekelijkse vragenuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname