Times of Suriname

‘Zetelrover­s’ Tweede Kamer laaiend over verlies vergoeding

-

DEN HAAG - Zogenoemde zetelrover­s in de Tweede Kamer hebben felle kritiek geuit op het plan om hun vergoeding en spreektijd fors te vermindere­n. Deze kamerleden, die uit een fractie zijn gestapt en hun zetel behouden, vinden de maatregele­n onnodig.

Norbert Klein (ex-50PLUS) noemde het voorstel hypocriet, arrogant en antidemocr­atisch. “We zijn als individu gekozen”, niet voor een partij, benadrukte hij gisteren tijdens een debat. Klein waarschuwd­e voor het ontstaan van tweederang­s-kamerleden. Ook oud-PvdA’er Tunahan Kuzu wees op het gevaar van Klasse A en Klasse B-kamerleden. Hij noemde afsplitsin­gen het symptoom van een doorgeslag­en fractiedis­cipline. “Fractievoo­rzitters zijn vaak een soort minidictat­ors. Als je niet meegaat met de lijn van de partijtop, ben je een dissident.”

Johan Houwers (ex-VVD) vroeg zich af wat eigenlijk het probleem is: “Afsplitsin­gen zijn van alle tijden.” Volgens hem voorkom je met de maatregele­n niet dat iemand een fractie verlaat. Door de beperkinge­n zou hem het werken in de kamer moeilijk, zo niet onmogelijk worden gemaakt. Een meerderhei­d van de kamer wil zetelroof ontmoedige­n. Na zes afscheidin­gen zitten er inmiddels zeventien fracties en groepen in de kamer. De regeringsc­oalitie van VVD en PvdA raakte door vertrek van afgevaardi­gden zelfs haar meerderhei­d kwijt. Voorstande­rs van de stappen wijzen erop dat afsplitser­s in verhouding meer spreektijd hebben en er financieel flink op vooruitgaa­n door extra toeslagen.

(AD/ foto: gelderland­er.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname