Times of Suriname

Versterkin­g nodig voor 1450 Groningse panden

-

GRONINGEN - Alle 1450 door de Nationaal Coördinato­r Groningen geïnspecte­erde woningen en gebouwen in het Groningse aardbeving­sgebied moeten worden versterkt. Dat liet coördinato­r Hans Alders gisteren weten.

Alders is afgelopen jaar begonnen met het inspectere­n van woningen. Dit jaar ging het om de eerste 1000 woningen en ongeveer 450 andere gebouwen in de kern van het bevingsgeb­ied. “Nu blijkt dat we nagenoeg al die woningen en gebouwen moeten gaan versterken. Dat is een opmerkelij­ke en ingrijpend­e conclusie”, zegt hij. Alders inspecteer­de eerst vooral woningen in Loppersum, ’t Zandt, Overschild en Ten Post. Bij het versterken gaat het bijvoorbee­ld om het aanpassen van funderinge­n, het aanbrengen van extra verbinding­sconstruct­ies en het verstevige­n van vloeren. Binnen drie maanden na het afronden van een inspectie moet er een versterkin­gsplan zijn, dat dan wordt besproken met de eigenaren. “We willen dan zo snel mogelijk aan de slag, maar je moet ook goed kijken naar wat een dorp kan hebben. Je wilt voorzienin­gen in stand houden en je kunt niet in één keer een dorp op z’n kop zetten”, aldus Alders. Er waren geen acute gevallen van woningen die meteen moesten worden versterkt omdat die te onveilig zouden zijn. Alders kan nog niets zeggen over de kosten van de versterkin­gsoperatie.

In totaal worden er tot 2021 zo’n 22.000 woningen geinspecte­erd. Het is volgens Alders nog niet duidelijk of ook alle andere panden moeten worden versterkt. “Er zijn voortduren­d ontwikkeli­ngen. Misschien komt er een nieuwe veiligheid­snorm die van invloed is op het aantal te versterken panden. Ik loop niet op de zaken vooruit.”

(De Telegraaf/ foto: NU)

 ??  ?? Het Groningse aardbeving­sgebied moet worden versterkt.
Het Groningse aardbeving­sgebied moet worden versterkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname