Times of Suriname

Credit Suisse verlaagt winstdoel voor vermogensb­eheertak

-

ZÜRICH - Credit Suisse heeft zijn winstdoele­n verlaagd voor de vermogensb­eheertak en andere onderdelen van de zakenbank die hard zijn geraakt door de verminderd­e handelsstr­omen. Dit maakte de Zwitserse private bank en zakenbank gisteren bekend.

De bank uit Zurich meldde een deel van de winstdoele­n te verlagen ‘gezien de uitdagende marktomsta­ndigheden’. Voor de private bank blijven de doelen wel staan. Credit Suisse zit midden in een ingrijpend­e reorganisa­tie onder leiding van CEO Tidjane Thiam, die in juli 2015 aantrad. Zijn reorganisa­tie focust het bedrijf op de markten in Zwitserlan­d en Azië, met meer nadruk op private banking, ten koste van het zakenbankb­edrijf. Slappe handel en gebrek aan vertrouwen bij veel investeerd­ers zitten de plannen echter in de weg. De koers van het aandeel Credit Suisse kelderde sinds het aankondige­n van de plannen door Thiam met zo’n 40 procent.

Thiam mikte op een winst voor belasting bij de internatio­nale private bank van 2,1 miljard Zwitserse frank in 2018. Die doelstelli­ng is nu verlaagd tot 1,8 miljard frank, vanwege lager geraamde inkomsten bij de vermogensb­eheertak, die onderdeel is van de private bank.

Bij de zakenbank in Azië wordt niet langer gerekend op een verdubbeli­ng van de winst tot 2,1 miljard frank in 2018, maar werd het doel bijgesteld naar nog slechts 1,6 miljard frank. Voor de Zwitserse bank blijft het winstdoel 2,3 miljard frank in 2018, tegenover een winstcijfe­r van 1,6 miljard in 2014. De bank wil verder de operatione­le kosten terugdring­en tot minder dan 17 miljard Zwitserse frank in 2018, waar eerder op 18 miljard werd gemikt. Dat betekent een kostenbesp­aring van 4,2 miljard frank. Bij de internatio­nale zakenbank, die fors is ingekrompe­n, blijft voor de divisie Investment Banking en Capital Markets het rendements­doel op het eigen vermogen 15 tot 20 procent. Voor Global Markets blijft dit ongewijzig­d op 10 tot 15 procent.

Credit Suisse herhaalde de doelstelli­ng van 13 procent voor de kernkapita­alratio CET1, wat na de invoering van kapitaalvl­oeren en andere bijstellin­gen van regelgevin­g tot en met 2018 zou neerkomen op ongeveer 11 procent. Voor de ongewogen kapitaalbu­ffer, de leverage ratio, mikt de bank op 3,5 procent in 2018. Deze buffer is de afgelopen vier kwartalen met 60 basispunte­n verbeterd tot 3,4 procent. Credit Suisse focust op de puissant rijke klant, of ‘Ultra-High-Net-Worth Individual’. De bank probeert daarbij zo veel mogelijk kapitaal te alloceren naar activiteit­en met veel rendement en weinig volatilite­it.

Voor de divisie met af te wikkelen activiteit­en mikt de bank op een verlies van 1,4 miljard dollar in 2018 en voor 2019 op een negatief resultaat van 0,8 miljard dollar, waarbij het kapitaalbe­slag met 80 procent moet zijn gedaald. De risicogewo­gen activa zijn in één jaar tijd al met 35 procent verlaagd, door activiteit­en af te stoten.

(Beursduive­l) ZAANDAM - Ahold Delhaize wil de online verkopen in 2020 hebben verdubbeld, van het verwachte niveau van 2,3 miljard euro dit jaar. Daarmee is online momenteel goed voor circa 4 procent van de totale omzet. Ahold Delhaize mikt er verder op om 40 tot 50 procent van de onderligge­nde winst uit voortgezet­te activiteit­en als dividend uit te keren. Daarbij wordt een ‘sterke’ vrije kasstroom voorzien door synergievo­ordelen en winstverbe­teringen. In 2017 wordt de vrije kasstroom geraamd op 1,6 miljard euro.

Topman Dick Boer gaf in een toelichtin­g aan dat de online verkopen jaarlijks met 20 tot 25 procent groeien. Hij sprak zich echter niet uit over een verwacht percentage online verkopen van de totale omzet over de komende jaren. Wel zal met name de omzetgroei van succesform­ules bol.com en AH.nl bijdragen aan het behalen van de geformulee­rde doelstelli­ng. Maar ook in de Verenigde Staten moeten de vruchten worden geplukt van recente investerin­gen. Volgens Boer is onder meer de logistiek verbeterd en moet de online-omzet in de Verenigde Staten ook een vlucht nemen.

De impact van Donald Trump als de aanstaande president van de Verenigde Staten op de resultaten van Ahold Delhaize is ook voor de top van Ahold nog ongewis. Boer benadrukte dat de circa 90 procent van de inkoop van de Amerikaans­e supermarkt­en lokaal gebeurt. Mogelijk profiteert Ahold Delhaize van de plannen van Trump, die een omvangrijk stimulerin­gsbeleid beloofde waarmee de verwachtin­g op een hogere inflatie in de VS wordt gevoed. Volgens Boer is stijgende inflatie over het algemeen goed nieuws voor retailers. “Maar we weten daarover nu niet meer dan wat we lezen in de kranten”, aldus de topman. (De Telegraaf/ foto: nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname