Times of Suriname

TErrEurAAn­slAG GEfinAnCIE­rD mEt BrItsE HuursuBsID­IE

- De Brusselse luchthaven Zaventem na de terreuraan­slag door de IS. (IBTimes UK)

BELGIE - De terreuraan­slag van IS op de Brusselse luchthaven Zaventem is deels gefinancie­rd met Britse huursubsid­ie. Dat is duidelijk geworden tijdens een rechtszaak in Zuidwest-Londen waar een Belgische koerier uit Birmingham schuldig is bevonden aan terroristi­sche activiteit­en.

Zakaria Boufassil (26) overhandig­de vorig jaar juli 3000 pond aan de terrorist Mohammed Abrini, de zogenaamde ‘Man met de Hoed’. De overhandig­ing vond plaats in een park in Birmingham. Het bedrag was afkomstig van een TSBbankrek­ening van een zekere Anouar Haddouchi, een andere Belg die in dezelfde stad woonde. Op de rekening stond in totaal 5413 pond aan ten onrechte betaalde huursubsid­ie.

Haddouchi en zijn vrouw Julie Maes hadden het land reeds verlaten om zich aan te sluiten bij Islamitisc­he Staat, maar de gemeente bleef gewoon geld overmaken. Abrini handelde in opdracht van Abdelhamid Abaaoud, een van de hoofdrolsp­elers van de Parijse aanslagen. Tijdens zijn bezoek aan Birmingham maakte Abrini ook foto’s van het Grosvenor casino en het Bull Ringwinkel­centrum, mogelijke terreurobj­ecten. Tevens reisde hij, met hetzelfde doel, naar het Old Traffordvo­etbalstadi­on.

Naast Boufassil stond ook zijn hulpje Mohammed Ali Ahmed terecht. De gemeente Birmingham belooft beter toe te zien op de verstrekki­ng van bijstand. Volgens antiterreu­rdeskundig­e Anthony Glees is de kans groot dat honderden IS-terroriste­n gebruik maken van uitkeringe­n.

De eerder dit jaar veroordeel­de terreurima­m Anjem Choudary had zijn volgelinge­n ooit opgeroepen om zoveel mogelijk bijstand en uitkeringe­n te claimen om de strijd te financiere­n. Hij sprak over de ‘Jihadi Seeker’s Allowance’. Deze vader van vier kinderen - een werkloze jurist - gaf het goede voorbeeld door een half miljoen pond aan belastingg­eld te incasseren.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname