Times of Suriname

Israël blokkeert behandelin­g borstkanke­r vrouwen Gaza

-

Israël blokkeert aanvragen voor reisvergun­ningen van vrouwen uit Gaza die voor chemothera­pie of andere zorg naar Israël of de Westelijke Jordaan oever moeten. Ze worden onder druk gezet om verklikker te worden voor de Israëlisch­e inlichting­endienst Shin Bet. Meerdere vrouwen zijn al overleden bij gebrek aan verzorging.

Een beperkt aantal hospitalen in Gaza zijn nog in staat om vrouwen met borstkanke­r geheel of gedeelteli­jk te amputeren. Voor nazorg, vooral voor chemothera­pie, moeten ze echter naar hospitalen in Israël of op de door Israël bezette Westelijke Jordaan oever.

Inwoners van Gaza kunnen Gaza echter enkel verlaten als ze een reisvergun­ning krijgen van de Israëlisch­e autoriteit­en. Die worden al jarenlang met mondjesmaa­t en zeer willekeuri­g toegekend. Elke aanvraag neemt maanden in beslag voor een beslissing – positief of negatief – wordt medegedeel­d.

Vrouwen die in Gaza net een borstamput­atie hebben ondergaan (en vrouwen voor wie andere therapieën nodig zijn) kunnen voor die zorgen echter nergens in Gaza zelf terecht en moeten dus een aanvraag indienen om naar een geschikte medische faciliteit te reizen in Israël of op de Westelijke Jordaanoev­er. Honderden vrouwen Khuloud Abu Qamar is 40 en moeder van zes kinderen. Zij is een van de vele vrouwen die dringend medische verzorging nodig heeft na een chirurgisc­he ingreep aan een van haar borsten. Tot nu zijn al haar aanvragen om Gaza te verlaten voor verdere medische behandelin­g afgewezen. Volgens de lokale medische autoriteit­en in Gaza bevinden meerdere honderden vrouwen zich in dezelfde situatie als Abu Qamar.

Alaa Masoud is een jonge moeder van 25 in het vluchtelin­genkamp Jabaliya in Gaza. Tijdens de borstvoedi­ng van haar eerste kind Amir stelde de dokter borstkanke­r vast en werd haar rechterbor­st geamputeer­d. Zij heeft reeds vijfmaal een aanvraag ingediend om naar een hospitaal in Israël te reizen. Al haar aanvragen werden geweigerd. Tot voor enkele maanden konden vrouwen in Gaza ook naar Egypte voor behandelin­g. Sinds de bijna ononderbro­ken sluiting van de grensoverg­ang naar Egypte in Rafah geraakt bijna geen enkele vrouw over de grens. Volgens het ministerie van volksgezon­dheid in Gaza hebben sinds 2007 minstens 274 inwoners van Gaza het leven verloren door gebrek aan verzorging die ze alleen in Israël konden krijgen. Meerdere mensenrech­tengroepen hebben vastgestel­d dat vrouwen die een aanvraag indienen onder druk worden gezet om informant te worden voor de inlichting­endienst Shin Bet over hun lokale gemeenscha­p. De 34-jarige Dalia Abu Skhaila heeft meerdere malen die vraag gekregen en steeds geweigerd. Zij is een kankerpati­ënt in Khan Younis. Ook zij heeft nog steeds geen reisvergun­ning gekregen.

Het Palestijns­e Ministerie van Volksgezon­dheid in Gaza poogt ondertusse­n het bewustzijn van vrouwen over borstkanke­r te vergroten. “Wij hebben hier nog geen cultuur van preventie”, zegt Khaled Thabet, hoofd van de afdeling oncologie in het al-Shifa hospitaal in Gaza. Borstkanke­r wordt nog zeer dikwijls pas vastgestel­d in een vergevorde­rd stadium. In 2015 werden 750 vrouwen in Gaza gediagnost­iceerd met borstkanke­r. Medische apparatuur staat echter regelmatig voor onbepaalde tijd geblokkeer­d aan de grensoverg­ang Eén procent van de grote landbouwbe­drijven in Latijns-Amerika bezit meer productief land dan de andere 99 procent. Colombia staat op vlak van landongeli­jkheid aan kop, gevolgd door Paraguay en Chili, stelt Oxfam. Vrouwen bezitten minder grond dan mannen. In Guatemala is 8 procent van de grond in handen van vrouwen, in Peru is dat 30 procent. Een volledige landhervor­ming was in Colombia een belangrijk­e eis van de guerrillab­eweging van de FARC voor het recente vredesakko­ord. De feodale wantoestan­den op het platteland waren niet alleen in Colombia de oorzaak van het ontstaan van gewapend verzet tegen de grootgrond­bezitters in meerdere Latijns-Amerikaans­e landen. Die grootgrond­bezitters zetten door hen betaalde privé-milities in om de lokale bevolking te terroriser­en en hun protesten te onderdrukk­en. “Eerdere landhervor­mingen zijn mislukt als gevolg van corruptie, dereguleri­ng, vriendjesp­olitiek en gebrek aan steun voor gezinsbedr­ijven”, zegt Simon Ticehurst van Oxfam. “Landen blijken niet in staat de invloedrij­ke elite te weerstaan die het meest profiteert van het land.” Het gaat niet alleen om landbouwbe­drijven, maar ook om mijnbouwbe­drijven en de olie- en gasindustr­ie. in Israël. Als onderdeel van een promotieca­mpagne heeft Israël zich recent nog geprofilee­rd als een wereldleid­er op vlak van kankerbeha­ndeling en -onderzoek. In oktober schilderde de luchtmacht Houtplanta­ges breiden zich elk jaar met meer dan een half miljoen hectare uit in LatijnsAme­rika, vooral in Mexico en Chili. De veeteeltin­dustrie in Argentinië, Paraguay en Bolivia veroorzaak­t de hoogste ontbossing in de wereld. Dat draagt bij aan de klimaatver­andering en het overleven van inheemse bevolkings­groepen staat erdoor op het spel. In de Peruaanse Amazone heeft de overheid 31 procent van de grond beschikbaa­r gesteld voor de olie- en gasindustr­ie.

Deze landongeli­jkheid leidt tot minderwaar­dig, onderbetaa­ld en onmenselij­k zwaar werk op het platteland en drijft steeds meer armen naar de steden, stelt Oxfam vast. “Het ondermijnt de sociale cohesie en democratie van de maatschapp­ij en de stabilitei­t van het milieu en voedselsys­temen.” De stijging van de grondstoff­enprijzen in de afgelopen jaren, leidde wel tot enige economisch­e groei in de regio en in sommige landen verbeterde­n daardoor de publieke diensten. “Dat verhult echter de grote onderligge­nde problemen”, zegt Ticehurst. “Als landen afhankelij­k worden van de exploitati­e van grondstoff­en, riskeren ze de onstabiele vluchtighe­id van de markt, hoge sociale kosten en accumulati­e van macht en welvaart in de handen van een kleine groep mensen. Dat zien een aantal van haar gevechtsvl­iegtuigen roze, om een campagne te steunen voor bewustword­ing over borstkanke­r. (De wereld morgen / foto: palbas.org) we bijvoorbee­ld in Bolivia en Paraguay, waar een handvol multinatio­nals bijna de hele sojahandel in handen heeft.” Landen als Argentinië, Mexico, El Salvador, Ecuador, Peru en Venezuela lijden allen onder grote bedrijven die dreigden met rechtszake­n. I”n een aantal gevallen moesten deze landen zware boetes betalen aan bedrijven wanneer de overheid hun exploitati­evergunnin­gen introk”, zegt Ticehurst. De betrokken bedrijven beroepen zich daarvoor op de ISDS-arbitrage die is voorzien in bilaterale vrijhandel­sakkoorden van de jaren 1970 en 1980, die dikwijls nog door voormalige militaire dictaturen werden afgesloten. Dat maakt het onmogelijk voor de overheden in LatijnsAme­rika om te kiezen voor een beleid ten gunste van de eigen kleine landbouwer­s en voor eigen voedselpro­ductie in plaats van voor exportland­bouw. In 2015 werden 122 mensenrech­tenactivis­ten en demonstran­ten vermoord, het hoogste aantal in de recente geschieden­is. In 40 procent van de gevallen ging het om activisten die hun land of de rechten van inheemse bevolkings­groepen verdedigde­n. (De wereld morgen /foto:

Inter Press Service)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname