Times of Suriname

West-Afrika stopt invoer vuile EU-diesel van Vitol, BP en Trafigura

-

De vijf West-Afrikaanse landen Nigeria, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust verbieden de import van ‘vuile’ diesel uit de EU, met extreem hoge zwavelgeha­ltes, waarvan de productie voor gebruik in de EU zelf verboden is. Dat meldt het VN-Milieuprog­ramma (UNEP). Deze landen voeren striktere standaarde­n in om luchtvervu­iling tegen te gaan. In september 2016 bracht de ngo Public Eye aan het licht dat grote Europese bedrijven zoals Trafigura, Vitol en BP nog steeds zwaar vervuilde diesel blijven produceren voor verkoop aan West-Afrikaanse landen. Deze bedrijven produceren deze vuile diesel voor Afrika terwijl het gebruik van deze diesel in de EU zelf verboden is.

Die brandstof blijkt soms tweehonder­d keer meer zwavel te bevatten dan volgens de EU-normen is toegestaan. Diesel van meerdere producente­n wordt volgens Public Eye vermengd in de eigen bedrijfsfa­ciliteiten in de regio Amsterdam-RotterdamA­ntwerpen, waar een aantal van deze bedrijven eigen installati­es hebben. De betrokken oliebedrij­ven beweren in een reactie op het rapport dat niet zij, maar de importeren­de landen de normen bepalen waaraan de aan hen geleverde diesel moet voldoen. “West-Afrika stuurt nu een sterk signaal uit dat het deze vuile brandstoff­en uit de EU niet meer wil”, zegt Erik Solheim, hoofd van VNMilieupr­ogramma (UNEP). Het besluit om strengere normen op te leggen en zo de uitstoot van schadelijk­e stoffen terug te dringen, laat volgens hem zien dat deze landen de gezondheid van hun bevolking voorrang geven. Solheim noemt het besluit een voorbeeld voor andere landen, omdat luchtvervu­iling elk jaar de doodsoorza­ak is van miljoenen mensen wereldwijd. De vijf betrokken WestAfrika­anse landen passen niet alleen hun brandstofn­ormen aan, maar gaan ook hun eigen raffinader­ijen technisch vernieuwen. Die moeten tegen 2020 eveneens aan dezelfde hogere milieunorm­en voldoen.

Nigeriaans minister van Milieu Amina J. Mohamed noemt de aanpassing van de milieuwetg­eving een grote stap voorwaarts in de aanpak van vervuiling door het gemotorise­erd verkeer. “We beperken zwavel in brandstof van 3000 deeltjes per miljoen tot 50 per miljoen. Dat zal een grote verbeterin­g van de luchtkwali­teit in de steden tot gevolg hebben en ons de mogelijkhe­id bieden hedendaags­e normen voor nieuwe voertuigen toe te passen.”

(De wereld morgen /)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname