Times of Suriname

ING, KBC, BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank blijven investeren in kernwapens

-

Op 8 december 2016 verschijnt het rapport ‘Don’t bank on the bomb’ van een aantal internatio­naal samenwerke­nde vredesorga­nisaties. Daarin wordt getoond dat ook in België actieve banken nog steeds investeren in kernwapens. De organisati­es Vrede vzw en Pax Christi Vlaanderen klagen tevens de Belgische regering aan, die in de VN tegen een verdrag stemde voor een wereldwijd verbod op kernwapens. De precieze cijfers van het rapport Don’t bank on the Bomb worden op 8 december 2016 gepublicee­rd. Het is nu al duidelijk dat een aantal buitenland­se banken die ook in België actief zijn zoals ING, BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank maar ook de Belgische KBC nog steeds honderden miljoenen euro’s investeren in kernwapens. De cijfers van 2015: voor de ING GROUP gaat het over 460 miljoen dollar, BNP Paribas Fortis 8698 miljoen dollar en Deutsche Bank 4798 miljoen dollar. De Belgische bank KBC heeft 117 miljoen dollar geïnvestee­rd in het bedrijf SERCO. In tegenstell­ing met deze banken heeft de Belgische zakenbank Ackermans en Van Haaren in 2016 haar aandelen in kernwapenb­edrijven verkocht naar aanleiding van deze negatieve publicitei­t.

KBC publiceerd­e in september 2016 zijn nieuw duurzaamhe­idsbeleid, met onder meer een eigen zwarte lijst van bedrijven met controvers­iële wapensyste­men waarin niet meer wordt geïnvestee­rd. In het KBCbeleids­plan van 2013 stonden ook producente­n van kernwapens op die lijst. In het laatste rapport zijn die daar terug uit verwijderd. Banken promoten graag dat ze maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen, maar tezelfdert­ijd investeren ze miljoenen euro’s spaargeld in de meest vernietige­nde wapens die er bestaan. Dat is toch manifest in tegenspraa­k? Benieuwd wat hun klanten hiervan vinden.

Het kan nochtans anders. Uit het rapport Don’t Bank on the Bomb blijkt dat er meer en meer banken, verzekerin­gsbedrijve­n en pensioenfo­ndsen hun investerin­gsbeleid aanpassen en investerin­gen in kernwapens in alle omstandigh­eden uitsluiten, zonder achterpoor­tjes. Ook een aantal banken op de Belgische markt doen dat.

In maart 2017 beginnen 123 VN-lidstaten onder VNauspicië­n onderhande­lingen over een kernwapenv­erdrag dat kernwapens verbiedt. Behalve onethisch zullen kernwapeni­nvestering­en dan ook nog slechte investerin­gen worden.

Beide vredesbewe­gingen klagen naar aanleiding van dit rapport tevens de dubbele moraal aan van de Belgische regering over de problemati­ek van de kernwapens. De Belgische vertegenwo­ordiger in het Comité voor Ontwapenin­g en Internatio­nale Veiligheid van de VN-Algemene Vergaderin­g stemde in oktober tegen het voorstel van een verdrag dat kernwapens verbiedt, zoals de regering hem had opgelegd. De Belgische regering beweert tegelijker­tijd dat ze een kernwapenv­rije wereld wil. In de praktijk doet ze echter het omgekeerde.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname