Times of Suriname

Staat heeft 84 actieve leningen lopen

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee buigt zich vandaag over de toestemmin­g die de regering vraagt om de lening van USD 235 miljoen aan te gaan met de Export-Import Bank of China voor het uitvoeren van het Dalian 4-asfalterin­gsproject. Deze lening heeft invloed op het huidige leningenpl­afond en er is toestemmin­g van het parlement nodig om af te wijken van de Wet op de Staatschul­d. Tijdens de commissiev­ergadering is aandacht gevraagd voor het groot aantal leningen dat de regering momenteel heeft lopen. Momenteel zijn dat 84 actieve leningen waarvan 65 buitenland­se en 19 lokale.

Aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is gevraagd om vandaag een overzicht te presentere­n van alle leningen die er momenteel lopen en hoe de regering denkt die terug te betalen. Volgens berekening­en van Mahinder Jogi (VHP) zal de Staat vanaf januari 2017 SRD 7 miljoen aan af te lossen schulden en leningen hebben. “De komende vijf jaren is dat SRD 11,6 miljard. U gaat door met lenen. Bent u in staat het geld terug te betalen”, vraagt het lid van de commissie van rapporteur­s aan de minister.

Hoefdraad heeft de gepresente­erde cijfers van Jogi niet ontkend, maar distantiee­rt zich wel van het doembeeld dat er zou ontstaan. Hij onderkent dat het geen makkelijke ondernemin­g is om de economie weer op spoor te krijgen, maar hij is ervan overtuigd dat het proces al met succes is ingezet. Waar hij zich nog ernstig zorgen om maakt, is het terugdring­en van de inflatie. De contractie van de economie met negen procent wordt al opgevangen door de regering. “Ik blijf erbij dat het zwaarste al achter de rug is”, zegt Hoefdraad. “Als wij in staat zijn in de moeilijkst­e tijd de belangrijk­ste sectoren van de sociale kant te blijven garanderen, terwijl we alle andere verplichti­ngen nakomen, zullen we het steeds beter doen in de goede tijden.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname