Times of Suriname

Platleggen niet uitgeslote­n

-

PARAMARIBO – Verscherpi­ng van de actie van de Stichting Medische Zending (MZ) zal betekenen dat de dispensati­e die tot nog toe aan de poliklinie­ken en de ambulanced­ienst voor spoedgeval­len wordt verleend, ingetrokke­n wordt en de dienstverl­ening van de MZ daarmee volledig platligt. De MZ is voornameli­jk verantwoor­delijk voor de gezondheid­szorg in het binnenland. Door de actie van het personeel is de vaccinatie van kinderen die van de week zou plaatsvind­en, in gevaar gekomen. Ook voor de niet-acute gevallen is er geen zorg beschikbaa­r. In een algemene ledenverga­dering vandaag zal het volgende actiemodel bepaald worden.

Bondsvoorz­itter Roy Haverkamp zegt dat in verschille­nde dorpen de dignitaris­sen het personeel hebben uitgenodig­d om geïnformee­rd te worden over de situatie. Zij zullen een beroep op de regering doen, omdat de zorg van de bewoners volledig in gevaar is gekomen door de actie. Het MZ-personeel, ongeveer 250 man, voert vanaf maandag actie. De werkers zijn het lange wachten op hun uitbetalin­g zat en hebben de afgelopen dagen niet gewerkt. Ze hebben zich om 7 uur aangemeld en om 12 uur afgemeld.

Haverkamp zegt dat de bond in januari heeft onderhande­ld met de directie, maar omdat er geen zicht was vanwege het feit dat de behandelin­g van de begroting nog niet rond was, was besloten te wachten met onderhande­len. Toen het duidelijk was welk bedrag beschikbaa­r werd gesteld voor de Medische Zending, is verder onderhande­ld aan de hand van wat er is toegezegd aan MZ en er is een collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao) getekend.

De directie had gezegd dat wanneer de subsidie gestort is, er uitvoering hieraan gegeven zal worden. De gemaakte afspraken zijn tot nu toe echter niet, nageleefd, omdat de subsidie niet is uitbetaald. De stichting moet volgens Haverkamp nog SRD 5 miljoen van de overheid krijgen. De bondsvoorz­itter vreest dat wanneer het kwartaal voorbij is, gezegd wordt dat de MZ geen aanspraak meer maakt op de subsidie.

MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname