Times of Suriname

BIZA traint ngo’s in gender en gendergere­lateerd geweld

-

PARAMARIBO - Het Bureau Genderaang­elegenhede­n (BGA) van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) is in het kader van de ‘16 Days of Activism against gender Based Violence’ begonnen met het trainen van niet-gouverneme­ntele organisati­es (ngo’s). Aangezien het BGA zich richt op duurzame partnersch­appen met onder andere het maatschapp­elijke middenveld is het van belang ook deze organisati­es gendergevo­elig te maken, door hen in gender, gendergere­lateerde onderwerpe­n en gendergere­lateerd geweld te trainen.

Volgens een persberich­t van BIZA hebben op 26 november 2016, 35 vrouwen van de Moslim Organisati­e Wanita Da’wah Islam Suriname (WDIS) de training gevolgd. De informatie die tijdens de training werd verstrekt, was volstrekt nieuw voor de vrouwen. Zij waren zo enthousias­t dat zij om een vervolgtra­ining vroegen. Op 25 april, Orange Day, werd in het kader van Islam Awareness Week 2016 een lezing gehouden door de Islamitisc­he Federatie Suriname (IFS) met als thema “Islamitisc­he identiteit en vrouwenrec­hten in een niet-islamitisc­he omgeving”. BIZA was uitgenodig­d om te participer­en in het panel. Vanuit de IFS, die samenwerkt met de WDIS, is BIZA benaderd voor een samenwerki­ng inzake capaciteit­sversterki­ng van haar leden.

Als ngo heeft de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) ook leden laten trainen: ongeveer 45 personen hebben op 3 december de gendertrai­ning gevolgd. Ook hier waren de trainees zo enthousias­t, dat ze vroegen om een vervolgtra­ining. Er was meer tijd nodig om dieper op de materie over gender en opvoeding in te gaan. De sessie duurde van 10 uur ’s morgens tot 3 uur ‘s middags. Aan de training hebben onder anderen koppels (ouders, man en vrouw) en vrouwen aangeslote­n bij de VHJI meegedaan. Deze organisati­e had het ministerie benaderd voor een samenwerki­ng voor de capaciteit­sversterki­ng van haar leden. BIZA anticipeer­de daarop en het BGA bood de training gender en opvoeding aan. Tijdens de sessie is ook gesproken over manieren waarop de organisati­e en individuen een bijdrage kunnen leveren aan het uitbannen van geweld tegen vrouwen.

Het streven van het BGA is om vertegenwo­ordigers van ngo’s van elk district in ‘gender, gendergere­lateerde onderwerpe­n en gendergere­lateerd geweld’ te trainen. Hierbij gaat het om ngo’s waarmee in elk district duurzame partnersch­appen worden opgebouwd. De ngo’s zijn namelijk gevestigd in Paramaribo, maar hebben afdelingen in de districten. Aan de leden van de ngo’s in de districten is ook gevraagd te participer­en aan de training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname