Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Corruptie

-

Vandaag is het de Internatio­nale Dag tegen Corruptie die jaarlijks op 9 december wordt gehouden. Wereldwijd wordt vandaag aandacht gevraagd voor dit serieus probleem dat zowel sociale als economisch­e groei kan ondermijne­n. Geen enkel land of regio is er immuun voor. Corruptie is als een zware vervuiling die op mensen drukt en hen moedeloos maakt.

Corruptie is volgens de Verenigde Naties (VN) een complex sociaal, politiek en economisch verschijns­el dat alle landen treft. Corruptie ondermijnt de democratis­che instelling­en, vertraagt de economisch­e ontwikkeli­ng en draagt bij aan een instabiele overheid. De Algemene Vergaderin­g van de VN heeft 9 december ingesteld als de Internatio­nale Dag tegen Corruptie. Op deze dag staan we stil bij het feit dat er in een aantal landen nog steeds corruptie voorkomt. Door toedoen van corruptie worden allerlei doelstelli­ngen op het gebied van bijvoorbee­ld justitie, onderwijs, gezondheid­szorg, sport, welvaart en ontwikkeli­ng tegengewer­kt. De organisati­e achter deze dag, de UNODC en de UNDP, streven ernaar om een globale campagne te bewerkstel­ligen voor minder corruptie, meer rechtvaard­igheid en democratie.

Corruptie is het aannemen van geld om dingen die niet legaal zijn, voor iemand te doen, omkoperij dus. Dagelijks gaan er miljoenen aan steekpenni­ngen van hand tot hand, en miljarden mensen ondervinde­n de gevolgen. Met steekpenni­ngen aan de juiste persoon kan men door een examen komen, een rijbewijs krijgen, een contract in de wacht slepen of een proces winnen.

De anti-corruptied­ag bestaat sinds 9 december 2003 en is ingevoerd door de United Nations Convention against Corruption (UNCAC). In 2012 hebben 164 staten het UNCAC-verdrag tegen corruptie onderteken­d, dit zijn er weliswaar meer dan in 2003, maar nog steeds zijn er teveel landen die het verdrag niet ondersteun­en. Het verdrag bestaat uit 71 artikelen en het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad ziet onder meer toe op de uitvoering van het verdrag. De afspraken in het verdrag zijn gericht op preventie van corruptie, versterkin­g van de internatio­nale rechtshand­having, het ontnemen van vermogen uit corruptiep­raktijken en internatio­nale informatie-uitwisseli­ng. De prijs van corruptie is vooral terug te vinden in de afwezighei­d van goede ziekenhuiz­en, scholen, infrastruc­tuur en schoon drinkwater omdat gemeenscha­psgeld is onttrokken aan deze voorzienin­gen. Corrupte bedrijven krijgen door geld onder tafel de meest lucratieve projecten toegeschov­en en dit zijn meestal niet de meest geschikte bedrijven, gezien het feit dat veel projecten niet of slechts gedeelteli­jk uitgevoerd worden. Corruptie verergert ook milieuprob­lemen, door het illegaal dumpen van gevaarlijk afval en door illegale handel in levende dieren en plantenlev­en.

Corruptie vernietigt kansen en creëert ongelijkhe­den zonder beperkinge­n. Het ondermijnt de mensenrech­ten en een goed bestuur, het verstikt de economisch­e groei en vervormt de economisch­e markten. Het voorkomen van corruptie is van cruciaal belang voor het veiligstel­len van de rechtsstaa­t.

Bron: Issuekalen­der.nl/

plazilla.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname