Times of Suriname

Weer minder gevangenen in Nederlands­e bajes

-

DEN HAAG - Het aantal gevangenen in Nederland is opnieuw flink gedaald. Het land telde vorig jaar 39.800 gedetineer­den, 8 procent minder dan een jaar eerder en liefst 20 procent minder dan tien jaar geleden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden voor de afname is volgens het CBS eenvoudig: de criminalit­eit in Nederland neemt sterk af. De politie registreer­de vorig jaar 29 procent minder misdrijven dan in 2005. “Die afname zet onverminde­rd voort, en geldt voor alle veel voorkomend­e delicten”, zegt Maarten Bloem van het CBS. Vergrijzin­g is de belangrijk­ste oorzaak, maar burgers en bedrijven beschermen zich ook steeds beter tegen criminalit­eit, bijvoorbee­ld door hun huis of bedrijfspa­nd beter te beveiligen.

Maar volgens politievak­bond ACP heeft de daling heel andere oorzaken. “Er worden te weinig mensen veroordeel­d”, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. “Het oplossings­percentage is te laag, en van cybercrime wordt amper aangifte gedaan omdat het te ingewikkel­d is. De criminalit­eit neemt helemaal niet af, ook al zeggen de cijfers van het CBS van wel. Die zijn puur gericht op de klassieke misdrijven, en dus achterhaal­d. Statistiek­en kunnen er wel degelijk naast zitten.”

“Van alle gedetineer­den in Nederland heeft 36 procent een Nederlands­e achtergron­d”, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergron­d, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtone­n. Van de laatste 2 procent is de nationalit­eit niet bekend. 11 procent van alle gevangenen in Nederland is van Marokkaans­e afkomst, 9 procent is van Surinaamse komaf en 7 procent van Antilliaan­se afkomst. Drie op de honderd gevangenen zijn ouder dan 65, negentig procent is man.

Door de afname van het aantal gedetineer­den heeft Nederland steeds minder cellen nodig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft al honderden cellen verhuurd aan België en Noorwegen: die landen kampen juist met overvolle gevangenis­sen. Ook overweegt het ministerie een aantal gevangenis­sen te sluiten.

(AD/ foto: hartvanned­erland.

nl)

 ??  ?? Het ministerie overweegt een aantal gevangenis­sen te sluiten.
Het ministerie overweegt een aantal gevangenis­sen te sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname