Times of Suriname

Moslimmeis­jes moeten meedoen met gemengd schoolzwem­men

-

DUITSLAND - Het Constituti­oneel Hof van Duitsland heeft bepaald dat ultraconse­rvatieve islamitisc­he meisjes moeten meedoen aan gemengde zwemlessen op school. De zaak draaide om een 11-jarig meisje dat betoogde dat zelfs het dragen van een boerkini, een zwempak dat het hele lijf bedekt, in strijd is met de islamitisc­he kledingvoo­rschriften. “Volgens het meisje zouden de vormen van haar lichaam in een natte boerkini te zien zijn. Dat klopt niet”, aldus het hof. Het meisje was naar de rechter gestapt nadat ze wegens haar weigering om aan de zwemlessen mee te doen, een onvoldoend­e had gekregen. Na eindeloos procederen kwam de zaak uiteindeli­jk bij het hoogste gerechtsho­f van Duitsland terecht.

Opvallend was dat het hof zijn uitspraak voornameli­jk motiveerde met de vaststelli­ng dat er in de islam geen bindende regels zijn die bepalen wat gepaste kleding is. Die constateri­ng van het hof zal ongetwijfe­ld een rol gaan spelen in de discussie in Duitsland over een verbod op het dragen van boerka’s.

Bondskanse­lier Angela Merkel sprak zich eerder deze week op het jaarlijkse partijcong­res van haar CDU uit voor een verbod op gelaatbede­kkende kleding. “In de intermense­lijke communicat­ie die bij ons een dragende rol speelt, laten we ons gezicht zien. Daarom moet volledige bedekking worden verboden waar dat juridisch mogelijk is”, zei Merkel. “Dat hoort niet bij ons.”

Met haar pleidooi voor een boerkaverb­od probeert Merkel kennelijk de ultrarecht­se AfD (Alternativ­e für Deutschlan­d) wind uit de zeilen te nemen. Die partij drijft vooral op de onvrede onder de Duitsers over de stroom voornameli­jk islamitisc­he vluchtelin­gen die Duitsland heeft binnengela­ten onder het motto van Merkel: ‘Wir schaffen das!’ (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname