Times of Suriname

Rechter maakt einde aan hertelling Michigan

-

VS - Michigan stopt met het hertellen van de stemmen van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. Een federale rechter heeft besloten dat presidents­kandidaat Jill Stein van de Groene Partij geen gedupeerde is en daarom geen recht heeft om de hertelling aan te vragen. Stein haalde in Michigan slechts 1 procent van de stemmen. De advocaat van Stein zegt dat nog niet is besloten of beroep tegen de uitspraak wordt aangeteken­d. De presidents­kandidaat van de Groene Partij had naast Michigan ook in Wisconsin en Pennsylvan­ia een hertelling aangevraag­d, omdat er berichten waren over fraude met gehackte elektronis­che stemmachin­es. In alle drie de staten was Donald Trump de verrassend­e winnaar. In Wisconsin worden de stemmen al opnieuw geteld. In Pennsylvan­ia wil Stein via de federale rechter nog een hertelling afdwingen. De Republikei­nen begonnen vorige week een offensief om een einde te maken aan het hertellen van de stemmen in Michigan, Wisconsin en Pennsylvan­ia. Na bezwaren van advocaten van Donald Trump werd het hertellen van de stemmen in Michigan gestaakt. De openbaar aanklager van Michigan, een Republikei­n, vroeg vervolgens de hele procedure te staken omdat er volgens hem geen aanwijzing is voor onregelmat­igheden.

Bill Schuette, de Republikei­nse openbaar aanklager van Michigan, noemde Steins optreden ‘onvergeefl­ijk’. Volgens hem is de hertelling niet alleen een enorme geldverkwi­sting, maar dreigt de procedure alle stemmen van Michigan monddood te maken. De Republikei­nen vrezen dat de hertelling zal uitlopen op een slepende affaire. Het hertellen van de stemmen moet uiterlijk op 13 december zijn afgerond, anders gaan de 16 stemmen van Michigan in het Kiescolleg­e dat de president aanwijst verloren. Stein noemde de pogingen van de Republikei­nen de hertelling te stoppen ‘schandelij­k’. Volgens haar is er brede steun voor het controlere­n van de stemmen en zijn het juist de Republikei­nen die geld verkwisten met hun pogingen de procedure te saboteren.

Zelfs bij de Green Party en in het Clinton-kamp erkent men dat er vrijwel geen kans is dat de hertelling de uitslag zal veranderen. Maar als de definitiev­e uitslag niet op tijd binnen is, zou Trump wel alle kiesmannen kunnen kwijtraken die hij in de drie staten achter zich heeft gekregen. Daarmee zou hij theoretisc­h de meerderhei­d in het Kiescolleg­e kunnen verliezen. In dat geval moet het Huis van Afgevaardi­gden bepalen wie president wordt. Ook dan heeft Trump nog de meeste kans: iedere staat heeft daarbij één stem en in de meeste staten hebben de Republikei­nen de meerderhei­d. (de Volkskrant)

Duizenden Indonesiër­s zijn dakloos door het natuurgewe­ld. (LancasterO­nline.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname