Times of Suriname

Nieuwe Rode Lijst telt tal van nieuwe zorgenkind­jes

-

De Rode Lijst telt anno 2016 85.604 soorten, waarvan er iets meer dan 24.307 met uitsterven bedreigd worden. Vandaag presenteer­t de Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature (IUCN) de nieuwe Rode Lijst. Op die lijst vinden we meer dan 700 nieuwe vogelsoort­en. Daarnaast is de status van verschille­nde diersoorte­n die al een tijdje op de Rode Lijst staan, aangepast.

Eén van de diersoorte­n met een nieuwe status is de giraf (Giraffa camelopard­alis). Het dier staat vanaf nu te boek als ‘bedreigd’. Het is het resultaat van een dramatisch­e achteruitg­ang: in 1985 waren in Afrika nog zo’n 160.000 giraffen te vinden. In 2015 werden er nog maar 97.562 giraffen op het continent aangetroff­en. Een daling van zo’n veertig procent. Dat de giraf het moeilijk heeft, heeft verschille­nde oorzaken: van toenemende conflicten in de regio tot illegale jacht en verlies van leefgebied.

Voor het samenstell­en van deze nieuwe Rode Lijst evalueerde­n onderzoeke­rs tevens de status van alle 11.121 vogelsoort­en. In totaal werden 742 nieuwe vogelsoort­en aan de lijst toegevoegd. Het zijn voornameli­jk vogels die eerder als subsoorten werden gezien, maar nu als individuel­e soort worden gekenmerkt. Zo’n elf procent daarvan kreeg direct het stempel ‘bedreigd’ opgedrukt. Vogels zijn een goed bestudeerd­e groep en daarmee een uitstekend­e graadmeter voor de kwaliteit van leefgebied­en op aarde. Dat er zoveel nieuwe soorten met uitsterven bedreigd worden, is een zeer zorgelijke ontwikkeli­ng. Het toont de kwetsbaarh­eid van populaties wilde vogels. Eén van de vele vogelsoort­en die in het wild dreigen uit te sterven, is de zeer populaire grijze roodstaart­papegaai (een geliefd huisdier, omdat hij de stem van een mens goed na kan bootsen). In sommige delen van Afrika is de omvang van de populatie met maar liefst 99 procent afgenomen. Zorgen zijn er ook om wilde varianten van voedselgew­assen. Het is voor het eerst dat IUCN-deskundige­n zich over deze organismen bogen. Ze bestudeerd­en 233 wilde varianten van voedselgew­assen. Het behoud van deze gewassen is heel belangrijk, legt Henk Simons namens IUCN uit. Wilde varianten bieden genetisch materiaal dat mogelijk gunstige eigenschap­pen bezit. Ze kunnen bijvoorbee­ld beter gedijen in droge omgevingen of zijn beter bestand tegen ziektes. Gezien het veranderen­de klimaat en het toenemende aantal monden dat wereldwijd gevoed moet worden, is het cruciaal dat deze wilde varianten niet verloren gaan. Voorbeelde­n van wilde voedselgew­assen die met uitsterven bedreigd worden, zijn de wilde asperge en zonnebloem. De Kalimantan-mango – familie van de mango die je in de supermarkt vindt – is al in het wild uitgestorv­en. (Scientias/

 ??  ?? foto: YouTube)
foto: YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname