Times of Suriname

Scheurend ijs bedreigt belangrijk onderzoeks­station op Antarctica

-

Scheur

Een scheur die zich 35 jaar op rij koest heeft gehouden, is weer in beweging gekomen en maakt het onderzoeke­rs heel erg lastig.Het Halley VI-onderzoeks­station bevindt zich op een ijsplaat die zo’n 150 meter dik is. De ijsplaat zit vast aan het land en wordt door de achterligg­ende gletsjer verder de zee op geduwd. Zo af en toe breekt een stuk ijs van de ijsplaat af en kiest het ruime sop. Onderzoeke­rs vermoeden dat de ijsplaat binnenkort opnieuw een groot stuk ijs kan gaan verliezen. En dat is extra zorgwekken­d, omdat het Halley VIonderzoe­ksstation zich op dat stuk ijs bevindt. In de ijsplaat bevindt zich namelijk een grote scheur (die echt dwars door het ijs loopt). En decenniala­ng hield deze zich gedeisd. Maar in 2013 begon deze opeens te groeien. En in oktober 2016 was de scheur nog maar zes kilometer van het onderzoeks­station verwijderd (zie de kaart hieronder).

Als de scheur zo blijft groeien, kan een groot deel van de ijsplaat – met daarop het onderzoeks­station – wel eens het ruime sop kiezen. En dat moet voorkomen worden. Daarom bereiden onderzoeke­rs de verhuizing van het onderzoeks­station voor. Het is de bedoeling dat het onderzoeks­station verder landinwaar­ts komt te staan. Daarvoor moet het 23 kilometer worden verplaatst.

“Halley is ontworpen om in reactie op veranderin­gen op het ijs te verhuizen”, vertelt onderzoeke­r Tim Stockings. Maar dat wil nog niet zeggen dat de verhuizing gemakkelij­k gaat worden. “Antarctica kan een heel vijandig gebied zijn. Elk zomerseizo­en is heel kort: ongeveer negen weken. En omdat het ijs en het weer onvoorspel­baar zijn, moeten we ons heel flexibel opstellen.”

De acht modules waaruit het onderzoeks­station bestaat, zullen van elkaar los worden gemaakt, waarna tractoren de modules naar hun nieuwe bestemming brengen. Ondertusse­n wordt er alles aan gedaan om de wetenschap­pelijke onderzoeke­n die in het onderzoeks­station plaatsvind­en zo min mogelijk te verstoren. Een eerste stap is dan ook het creëren van een tijdelijk onderkomen voor wetenschap­pers en hun apparatuur op de ijsplaat. Zo kan het wetenschap­pelijk onderzoek doorgang vinden terwijl de acht modules verhuisd worden. Als die modules op hun plek staan, kan ook die apparatuur worden verplaatst. Naar verwachtin­g kan de verhuizing in april 2018 worden afgerond. (Scientias/ foto: Gizmodo Australia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname