Times of Suriname

Groenland is recent nog langdurig naakt geweest

-

Het dikke pak ijs dat Groenland nu bedekt, is niet zo heel lang geleden voor het grootste deel tot op het onderligge­nde gesteente gesmolten. Tot die conclusie komen Amerikaans­e onderzoeke­rs in het blad Nature. Het zou betekenen dat de Groenlands­e ijskap veel kwetsbaard­er is dan nu wordt aangenomen.

Onder de dikke Groenlands­e ijskap bevindt zich gesteente (bedrock). Twee decennia geleden zijn onderzoeke­rs erin geslaagd om een stukje van dit gesteente boven te halen voor onderzoek. Ze moesten daarvoor dwars door iets meer dan 3 kilometer ijs en sediment boren. In het verleden zijn de ijskernen die het onderzoek opleverde al uitgebreid geanalysee­rd. Maar naar het bovengehaa­lde gesteente is nog vrij weinig onderzoek gedaan: pas de laatste jaren zijn de technologi­eën ontwikkeld die wetenschap­pers nodig hebben om de samenstell­ing van het gesteente in detail vast te kunnen stellen. Gewapend met die nieuwe technieken hebben onderzoeke­rs het gesteente nu grondig geanalysee­rd. En ze komen tot een schokkende conclusie.

In het gesteente vonden de onderzoeke­rs sporen van beryllium-10 en aluminium-26. Deze isotopen worden geproducee­rd door kleine deeltjes die afkomstig zijn uit de ruimte en de aarde continu bombardere­n. De snelheid waarmee deze isotopen vervallen, is bekend. Daarnaast weten we dat deze isotopen niet kunnen ontstaan als het gesteente met ijs bedekt is. De mate waarin deze isotopen in het gesteente aanwezig zijn, kan dan ook verraden hoelang deze gesteenten ‘naakt’, oftewel niet met ijs bedekt waren.

Volgens de onderzoeke­rs wijzen de isotopen erop dat het oppervlak in de afgelopen 1,4 miljoen jaar zeker 280.000 jaar niet bedekt was met ijs. Mogelijk lag het gesteente 280.000 jaar op rij bloot. Aan die periode zou zo’n 1,1 miljoen jaar een einde zijn gekomen. Een andere – meer waarschijn­lijke – mogelijkhe­id is dat het ijs niet 280.000 jaar op rij weg was, maar meerdere keren gedurende kortere periodes verdween. En dat zou dan ook recenter dan 1,1 miljoen jaar geleden nog zijn voorgekome­n. Het smelten van de Groenlands­e ijskap zou in beide scenario’s het resultaat zijn geweest van natuurlijk­e klimaatver­andering. “Helaas suggereert het dat de Groenlands­e ijskap heel onstabiel is”, stelt onderzoeke­r Joerg Schaefer. “Als we deze in perioden van natuurlijk­e klimaatver­andering zijn kwijtgeraa­kt, kunnen we deze zomaar weer kwijtraken.”

De Groenlands­e ijskap bestaat uit meer dan 2,8 miljoen kubieke kilometer ijs. Als de ijskap volledig smelt, zou dat kunnen resulteren in een zeespiegel­stijging van zo’n zeven meter. Onderzoek wijst uit dat de Groenlands­e ijskap te lijden heeft onder de antropogen­e (door mensen veroorzaak­te) klimaatver­andering: sinds de jaren negentig van de vorige eeuw smelt de Groenlands­e ijskap twee keer zo hard. Hoe de toekomst van de ijskap eruit ziet, is onduidelij­k en lijkt sterk afhankelij­k van de hoeveelhei­d CO2 die we de komende jaren de atmosfeer in pompen. Dit nieuwe onderzoek beweert zeker niet dat de ijskap gedoemd is om volledig te smelten. “Als we de aarde blijven opwarmen zoals we nu doen, dan staat ons een enorme zeespiegel­stijging te wachten”, aldus onderzoeke­r Richard Alley. Paleoklima­toloog Jeff Severingha­us – hij was niet bij het onderzoek betrokken – onderschri­jft dat. “We kunnen de laagste schattinge­n van de toekomstig­e zeespiegel­stijging nu verwerpen, omdat de modellen die hieraan ten grondslag liggen aannemen dat Groenland de laatste 1 miljoen jaar continu met ijs bedekt is geweest.” (Scientias/ foto: Voyages de

Y. et J. – Canalblog)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname