Times of Suriname

Ruimtestof ontdekt op daken in Parijs en Berlijn

-

Wetenschap­pers hebben ruimtestof ontdekt op daken van huizen in Parijs, Oslo en Berlijn. Het vanuit de ruimte neergedaal­de materiaal dateert uit de tijd waarin de aarde ontstond, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden. Normaal gesproken wordt ruimtestof vooral ontdekt in afgelegen gebieden zoals Antarctica. Nog nooit eerder is het aangetroff­en in grote steden. Dat melden Britse onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Geology.

De wetenschap­pers ontdekten het ruimtestof door 300 kilo stof uit dakgoten in Parijs, Berlijn en Oslo te onderzoeke­n. Met sterke magneten slaagden ze erin om vijfhonder­d deeltjes uit de ruimte op te sporen. Ruimtestof bevat magnetisch­e mineralen.

Tot nu toe namen sterrenkun­digen aan dat deeltjes uit de ruimte niet waren te detecteren tussen stadsafval. “We weten al sinds de jaren veertig dat er continu ruimtestof in onze atmosfeer terechtkom­t”, verklaart hoofdonder­zoeker Matthew Genge van het Imperial College in Londen op nieuwssite New Scientist. “Maar we dachten dat dit soort stof alleen kon worden opgespoord in stofvrije omgevingen zoals Antarctica en diepe delen van de oceanen.”

De gevonden stofdeeltj­es uit het stadsafval zijn relatief groot: de korrels hebben een doorsnede van 0,3 millimeter. Meestal hebben stofdeeltj­es uit de ruimte een doorsnede van slechts 0,1 millimeter. Uit de studie blijkt verder dat de ruimtestof­deeltjes uit de stad met een snelheid van 12 kilometer per seconde reisden toen ze in de aardse atmosfeer terechtkwa­men. Daarmee zijn het de snelst reizende deeltjes die ooit zijn aangetroff­en op aarde.(NU.nl/ foto: where we’ve gone)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname