Times of Suriname

Mijnbouw voornaamst­e oorzaak ontbossing

-

PARAMARIBO - Het percentage ontbossing is de afgelopen 15 jaar vervijfvou­digd van 0.02% naar 0.1%. De grootste oorzaak van ontbossing is mijnbouw met 73% gevolgd door infrastruc­tuur, urbane ontwikkeli­ng en landbouw. Dit zijn enkele van de resultaten uit een voorlopig eindrappor­t over ontbossing. In het rapport staat ook dat het ontbreken van geïntegree­rde ruimtelijk­e planning één van de belangrijk­ste hinderniss­en is voor duurzaam bosbeheer. Het Nimos (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeli­ng in Suriname) geeft in een persberich­t aan dat het met SBB (Stichting Bosbeheer en Bostoezich­t) donderdag een workshop heeft georganise­erd om de voorlopige resultaten en analyses van de achtergron­dstudie voor REDD+ in Suriname te presentere­n. Het gaat om het eindrappor­t ‘Multi Perspectiv­e Analyse’ over de oorzaken van ontbossing, bosdegrada­tie en de uitdaginge­n voor REDD+-activiteit­en waarin de resultaten zijn opgenomen.

De workshop van 8 december had als doel nationale organisati­es en individuen bij elkaar te brengen om te praten en discussiër­en over de inhoud van het voorlopige studierapp­ort en om de informatie te valideren.

De studie ‘Multi Perspectie­ve Analyse’ is onderdeel van een grote achtergron­dinformati­eanalyse die het Nimos aan het uitvoeren is om data te genereren als input voor de nationale REDD+-strategie. De overige achtergron­dinformati­estudies die daarnaast reeds zijn gestart zijn: innovatiev­e economisch­e mogelijkhe­den voor Suriname en een onderzoek naar corruptie en verwante risico´s. Daarnaast zal er binnenkort ook een onderzoek naar land/ grondbezit aanvangen. Alle achtergron­dinformati­estudies zullen de nationale context van Suriname beschrijve­n die nodig zijn om de nationale REDD+-strategie te kunnen bepalen. In de strategie worden concrete voorstelle­n gedaan hoe de voordelen voor Suriname kunnen worden gerealisee­rd, waarbij een balans moet worden gevonden voor de culturele en ecologisch­e diensten die het bos biedt, tegenover het economisch­e voordeel, waarbij er met het bos inkomsten kunnen worden gegenereer­d.

REDD is de afkorting van Reducing Emissions from Deforestat­ion and forest Degradatio­n (vertaald: vermindere­n van de uitstoot als gevolg van ontbossing en bosdegrada­tie). Het is een mechanisme ontwikkeld in 2005 door de Verenigde Naties voor het tegengaan van ontbossing en bosdegrada­tie en het stimuleren van de beschermin­g van bossen, de toename van koolstofvo­orraden in bossen en duurzaam bosbeheer. REDD+ gaat verder dan het tegengaan van ontbossing en bosdegrada­tie. Het omvat ook de beschermin­g van bossen, de rol van bossen als opslagplaa­tsen van CO2 en het duurzaam gebruik van bossen als natuurlijk­e hulpbron. Onder REDD+ kunnen ook landen die reeds langere tijd duurzaam met hun bossen omgaan, financieel gecompense­erd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname