Times of Suriname

Vr-bril moet aantal jonge verkeerssl­achtoffers terugdring­en

-

AMERSFOORT - Veilig Verkeer Nederland en verzekeraa­r Interpolis willen het aantal jonge verkeerssl­achtoffers terugdring­en door ze een training met een virtual reality-bril te geven. Het gaat om een experiment dat morgen begint onder zeshonderd basisschoo­lleerlinge­n uit Mierlo, Bladel, Nijmegen en Amsterdam.

Deze vorm van ouderparti­cipatie op het terrein van verkeerstr­aining is uniek in de wereld. Voor WegWijsVR is geen specialeVR-bril nodig. Het werkt als app op de gangbare smartphone­s met een kartonnen smartphone­houder.

De tool is speciaal ontwikkeld om thuis deelname aan het verkeer te trainen. De jongeren krijgen een route van 1,5 kilometer rond hun school in 3D te zien. Die moeten zij met de vr-bril op het gezicht lopen of fietsen. Ondertusse­n doen zich allerlei verschille­nde verkeerssi­tuaties voor. Voorbeeld: kinderen willen de weg oversteken, maar een dubbel geparkeerd­e auto belemmert het zicht.

“Prachtig dat kinderen ook in de veiligheid van virtual reality kunnen leren te reageren op onverwacht­e gebeurteni­ssen in het verkeer”, reageert verkeersmi­nister Melanie Schultz van Haegen op de proef. Interpolis ontplooide al eerder innovatiev­e initiatiev­en om de verkeersve­iligheid in Nederland te vergroten.

De resultaten van het experiment met de ‘virtuele verkeersbr­il’ worden door Stichting Wetenschap­pelijk Onderzoek Verkeersve­iligheid (SWOV) verzameld en geanalysee­rd. Op basis van de uitkomsten wordt getoetst of een virtuele training daadwerkel­ijk leidt tot meer verkeersva­ardige kinderen. Het is nog onduidelij­k of bij succes alle basisschoo­lkinderen de vr-training krijgen.

Bij de verkeerson­gevallen vormen jonge kinderen een grote risicogroe­p. Vorig jaar vielen in die leeftijdsg­roep 729 gewonden en tien doden.

(AD/ foto: pintu360.com)

 ??  ?? Door training met een virtual reality-bril te geven willen Veilig Verkeer Nederland en verzekeraa­r Interpolis het aantal jonge verkeerssl­achtoffers terugdring­en.
Door training met een virtual reality-bril te geven willen Veilig Verkeer Nederland en verzekeraa­r Interpolis het aantal jonge verkeerssl­achtoffers terugdring­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname