Times of Suriname

Dodental aanslagen Istanbul loopt op naar 38

-

TURKIJE - In de buurt van het stadion van de Turkse voetbalclu­b Besiktas in Istanbul zijn bij twee explosies zeker 38 mensen om het leven gekomen, meldt de Turkse minister van Binnenland­se Zaken. Onder de doden zijn dertig politiemen­sen en zeven burgers. Een slachtoffe­r is nog niet geïdentifi­ceerd. Zeker 155 mensen raakten gewond. Volgens de Turkse vice-premier Numan Kurtulmus zit de verboden Koerdische arbeidersb­eweging PKK achter de aanslagen. De explosies bij de Vodafone Arena, nabij het Taksimplei­n, deden zich ongeveer anderhalf uur voor nadat er een wedstrijd was gespeeld tussen Besiktas en Bursaspor. Volgens de Turkse minister van Binnenland­se Zaken, Süleyman Soylu, is er vlakbij het stadion een autobom ontploft bij een busje van de oproerpoli­tie. Die bom werd op afstand ter ontploffin­g gebracht. Het publiek had zich toen al verspreid.

De andere ontploffin­g was een zelfmoorda­anslag, die plaatsvond in het aangrenzen­de Mackapark. Volgens Turkse media is buiten de Vodafone Arena een verdacht pakket tot ontploffin­g gebracht. De Turkse politie arresteerd­e inmiddels dertien verdachten. Bursaspor heeft laten weten dat zijn fans ongedeerd zijn gebleven. Vijf minuten voor de explosies kreeg de club bericht dat zijn supporters waren vertrokken. Besiktas meldt wel slachtoffe­rs.

Medewerker­s van de club zijn bij de ontploffin­gen om het leven gekomen, onder wie beveiliger­s die de spelers en supporters van Bursaspor begeleidde­n. ‘Terrorisme heeft opnieuw zijn slechtste kant laten zien’, schreef Besiktas op de website. De autoriteit­en onderzoeke­n de toedracht van de explosies. Soylu sprak van een wreed plan. Ook de Turkse minister van Transport Ahmet Arslan liet per Twitter weten dat hij uitgaat van een terroristi­sche aanslag. De verantwoor­delijkheid voor de explosies is nog niet opgeëist.

Besiktas is een van de grote drie voetbalclu­bs in Istanbul. Bij de wedstrijd was veel politie en ME op de been, omdat supporters­groepen van de clubs in het verleden met elkaar op de vuist zijn gegaan. Bursaspor-fans waren daarom jarenlang niet welkom bij Besiktas.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Dichtbij het stadion is een autobom bij een busje van de oproerpoli­tie ontploft. Die bom werd op afstand bediend. (Business Insider)
Dichtbij het stadion is een autobom bij een busje van de oproerpoli­tie ontploft. Die bom werd op afstand bediend. (Business Insider)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname