Times of Suriname

Geen dorstsigna­len, kijk uit voor uitdroging

-

Volgens het Bureau voor de Statistiek waren er in 2015 voor het eerst meer mensen arbeidsong­eschikt vanwege geestelijk­e klachten dan vanwege lichamelij­ke klachten. Het blijkt dat vooral jongeren kampen met psychische klachten. Van de arbeidsong­eschikten onder de 25 jaar blijkt maar liefst 85% thuis te zitten vanwege psychische klachten (cijfer 2015). Volgens psychiater­s vanwege het feit dat deze jongeren verwend zijn en niet gewend aan doorzetten en tegenslage­n, maar is er niet meer aan de hand en zou ons veranderd voedingspa­troon hiervan niet mede de oorzaak kunnen zijn? Vroeger bestond ons voedsel uit natuurlijk­e ingrediënt­en, groenten en fruit van het seizoen en vlees van dieren die op een natuurlijk­e manier groot waren gebracht. Tegenwoord­ig eten we snacks en gemaksvoed­sel Mensen die lijden aan depressies en bipolaire stoornisse­n blijken vaak te weinig foliumzuur, zink en vitamine B1, B2, B6, B12 en/of D binnen te krijgen. Mensen met angststoor­nissen blijken vaak extreem te reageren op de aanwezighe­id van cafeïne in hun voeding. De cafeïne blijkt hun klachten flink te verergeren. Inmiddels wordt ook van aspartaam, verschille­nde kleurstoff­en, zoetstof HFCS en sommige andere additieven vermoed dat ze psychische klachten uitlokken. Nader onderzoek hiernaar loopt nog.

Soms kan het helpen om een voedingsda­gboek bij te houden. Een dagboek waarin je noteert wat je hebt gegeten en gedronken en hoe je stemming hierbij is. Wanneer je dit consequent bijhoudt, is de kans groot dat je na verloop van tijd een patroon gaat ontdekken en merkt dat bepaalde voedingsst­offen

Te weinig drinken zorgt ervoor dat afvalstoff­en slecht worden afgevoerd en zich ophopen in ons lichaam. Lichte uitdroging geeft al klachten van vermoeidhe­id, concentrat­iestoornis­sen en stemmingsw­isselingen. Drink dus voldoende, niet alleen om lichamelij­ke problemen te voorkomen, maar ook om psychische problemen te voorkomen.

Geraffinee­rde suikers zijn niet alleen calorierij­k en dus slecht voor de lijn, maar een voedingspa­troon met veel geraffinee­rde suikers verergert de symptomen van schizofren­ie en depressies. Geadviseer­d wordt om niet meer dan tien procent van de totale energie-inname te laten bestaan uit geraffinee­rde suikers. Wanneer je vaak cake, koekjes, frisdrank en andere zoetigheid eet, zit je hier al snel aan.

(Mens en Gezondheid/foto:

www.communityn­i.org) Sommige mensen kennen het niet of nauwelijks, het gevoel van dorst. Dit is vaak aangeleerd door de prikkel zo vaak te negeren dat hij uiteindeli­jk naar de achtergron­d verdwijnt. Dit lijkt handig, maar is het niet. Te weinig drinken verstoort de vochtbalan­s en dit is een gezondheid­srisico. Het is dus verstandig om ondanks de afwezighei­d van de dorstprikk­el toch voldoende drinken in je dagelijkse routine in te bouwen.

Je hebt het druk en veel afspraken of moet langdurig in de auto zitten. Dan is het vervelend wanneer je vaak naar de wc moet. Veel mensen willen dit dan voorkomen door minder te gaan drinken, want wie minder drinkt, moet minder vaak naar het toilet. Zo negeer je doelbewust de dorstprikk­el. Wanneer dit af en toe gebeurt, is dit niet erg. Dorst krijgen we gewoonlijk wanneer we zo’n twee procent lichaamsvo­cht hebben verloren en dan zijn we nog lang niet uitgedroog­d. Alleen wanneer we de dorstprikk­el maar vaak genoeg negeren, duurt het uiteindeli­jk steeds langer voordat we hem voelen en dan kan het wel een gezondheid­srisico met zich meebrengen.

Soms geeft het lichaam toch een signaal af wanneer je het vochttekor­t te lang negeert. Je krijgt dan een hongergevo­el. Je lichaam vraagt dan om eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Wanneer het hongergevo­el verdwijnt na het drinken van een paar glazen water, is de kans groot dat het geen honger was, maar dorst. Heel veel mensen eten teveel, terwijl ze eigenlijk dorst hebben in plaats van honger. Wanneer je last hebt van uitdroging is hoofdpijn vaak het eerste verschijns­el. Het schijnt dat vochttekor­t de meest voorkomend­e reden voor hoofdpijn is. Het is dus geen gek idee om een aantal glazen water leeg te drinken wanneer je hoofdpijn voelt aankomen. Waarom we hoofdpijn krijgen van te weinig drinken is niet precies bekend. Aangenomen wordt dat de hersenen als eerste duidelijke signalen afgeven wanneer ze te weinig vocht krijgen en afvalstoff­en zich ophopen. Het zijn ook je hersenen die als eerste signaleren dat je aan het uitdrogen bent. De hypothalam­us is het onderdeel van de hersenen dat zorgt voor de dorstprikk­el en wanneer je dit negeert, komt er uiteindeli­jk een heviger signaal, namelijk hoofdpijn. Tussen de wervels van de rug zitten tussenwerv­elschijven die bij beweging voorkomen dat de wervels pijnlijk tegen elkaar komen. Deze tussenwerv­elschijven bevatten een soort gelei en deze gelei dikt in door te weinig vochtinnam­e. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn of pijn in de nek. Vooral lage rugpijn wordt vaak in verband gebracht met vochtgebre­k. (Mens en Gezondheid/foto:

desireepee­ples.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname