Times of Suriname

Stroomtari­ef dekt nog geen 50 procent kostprijs

-

PARAMARIBO - Ondanks de verhoging van de stroomtari­even blijft de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) sukkelen met de hoge kosten voor de opwekking van stroom. Het huidige tarief dekt volgens EBS-directeur Rabin Parmessar momenteel slechts 40 procent van de productiek­osten. De aangekondi­gde verhoging van oktober vorig jaar en het nieuwe tarief dat inging op 1 mei dit jaar heeft voor een schokeffec­t gezorgd, waardoor het verbruik terugviel naar een piek van 20 megawatt per maand. Echter is sinds augustus dit jaar weer een opwaartse trend te merken in het stroomverb­ruik.

De verhoging van het verbruik is volgens Parmessar toe te schrijven aan gewenning van de consument aan de nieuwe situatie. Aan de andere kant is ook het aantal aansluitin­gen toegenomen. Het totaal verbruik is toch nog 15 megawatt lager dan het moment voor de stroomverh­ogingen. Parmessar is blij met deze besparing. “Eigenlijk is het een tegenstrij­digheid, want we zijn stroomboer­en en we willen stroom verkopen.” Echter is het voor het bedrijf veel duurder om de stroom op te wekken dan wat het ervoor terugkrijg­t.

Het is vanzelfspr­ekend dat er iets zal moeten gebeuren om meer balans te brengen in de productie en verkoop van de stroom. Verhoging van het tarief en verdere bezuinigin­gen doorvoeren bij de EBS zijn de enige opties die momenteel op tafel liggen, wil hij niet meer afhankelij­k zijn van subsidie. Daar wil Parmessar liever geen uitspraken over doen. “Dat is een aangelegen­heid van de regering”, is zijn kort antwoord op deze vraag en hij wenst er verder niet op in te gaan. Het bedrijf had eerder een kostencalc­ulatie gemaakt, maar deze stuitte op veel weerstand. De regering heeft een internatio­nale onafhankel­ijke consultant in beeld gebracht om het bedrijf door te lichten en een nieuwe prijscalcu­latie te maken. “Ik kijk ernaar uit. Ik juich het toe dat er een doorlichti­ng komt”, zegt Parmessar. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname