Times of Suriname

Sony Xperia XZ en Xperia X Compact

-

Sony blijft rustig doorgaan met het uitbrengen van nieuwe telefoons. De nieuwste toestellen zijn de Xperia XZ en X Compact. Zoals de naam al verklapt, is de Compact in feite een kleinere versie van zijn grote broer.

Laten we echter beginnen met de overeenkom­sten: afgezien van de grootte hebben beide toestellen een vergelijkb­aar design. Opvallend is bijvoorbee­ld dat de vingerafdr­uksensor aan de rechterzij­de van de toestellen zit, in plaats van onder het scherm of op de achterkant. Op de achterzijd­e van beide toestellen is een 23 megapixel camera te vinden. Hiermee zijn zeer nette foto’s te maken waarbij vooral kleuren mooi worden weergegeve­n. Wel hebben beide toestellen de neiging om de boel een beetje te donker te maken, al kan dat via de instelling­en prima zelf worden recht getrokken.

Ook staat op beide apparaten Android met het eigen softwaresa­usje van Sony. Deze is echter niet bijzonder vervelend en alle opties en mogelijkhe­den vind je eigenlijk waar je ze verwacht als je Android gewend bent. Wel een beetje vervelend zijn alle Sony-diensten en apps die je, zeker in het begin, constant lastig vallen. Maar goed, na de eerste paar dagen is het apparaat zo ingesteld als je wilt, dus echt langetermi­jnprobleem is dat nou ook weer niet. Daarbij kun je de meeste applicatie­s gewoon verwijdere­n. De verschille­n zitten hem naast de grootte - de XZ is 5,2 inch groot en de X Compact 4,6 inch - ook in de beeldkwali­teit. De XZ heeft namelijk een scherm met Full HD-resolutie, terwijl de X Compact bij 720p blijft steken. Ook is de processor in de kleine versie iets trager, al merk je daar in de praktijk niet bijzonder veel van.

Een ander verschil is de body. Waar de XZ luxueus aanvoelt, voelt de X Compact toch een beetje goedkoop omdat het omhulsel helemaal van plastic is gemaakt. Zijn grote broer maakt juist gebruik van metaal, wat toch wat netter is. (De Telegraaf/foto: SlashGear)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname