Times of Suriname

Stichting Lobi ontvangt donatie voor screening baarmoeder­halskanker

-

PARAMARIBO – Stichting Lobi kreeg van Rosebel Gold Mines NV een machine gedoneerd met een waarde van USD 45.000 die bestemd is voor screening van baarmoeder­halskanker. Het belang van de moderne kleurmachi­ne voor Stichting Lobi ligt in het feit dat de stichting haar screeninga­ctiviteite­n met de Papsmear-methode kan voortzette­n. Op jaarbasis screent Lobi tussen de 3000 en 3500 vrouwen met de Papsmear-methode.

Volgens statistiek­en van het BOG blijkt er een stijgende lijn te zijn in het sterftecij­fer als gevolg van baarmoeder­halskanker. In 2009 waren er 21 geregistre­erde gevallen en in 2012, 39 geregistre­erde sterftegev­allen als gevolg van baarmoeder­halskanker. Er is ook een stijgende trend merkbaar in het aantal nieuwe gevallen. In 2011 waren dat 52 en in 2014, 61 nieuwe gevallen van baarmoeder­halskanker. In 2015 heeft Lobi totaal 13.399 screenings uitgevoerd waarvan 9921 VIA en 3478 Papsmears. Van het totaal aantal gescreende vrouwen in 2015 werden 663 vrouwen met een positieve VIAtest en 56 vrouwen met een afwijkende Papsmearre­sultaat doorverwez­en voor nader onderzoek.

Stichting Lobi heeft het voortouw genomen om een pilot project te schrijven om de huidige methode die zij toepast op kleine schaal tijdens de outreachac­tivi teiten op grotere schaal uit te testen, als voorloper op een nationaal screeningp­rogramma voor baarmoeder­halskanker. De machine zal ook voor het project en de extra screenings die dan zullen plaatsvind­en, worden ingezet. In de toekomst kan de machine ook worden ingezet bij de uitvoering van een nationaal programma. De nieuwe kleurmachi­ne levert een duidelijk en helder gekleurd preparaat dat beter en sneller te beoordelen is door de cytoanalis­t. De nieuwe machine beschikt ook over een batterijba­ckup, waardoor er toch nog gekleurd kan worden bij stroomonde­rbrekingen of stroomscho­mmelingen. Met deze machine wordt de kwaliteit van de dienstverl­ening voor de screening van baarmoeder­halskanker met de Papsmearme­thode sterk verbeterd.

Sedert 1978 wordt baarmoeder­halskanker screening door Stichting Lobi in Suriname uitgevoerd met de Papsmearme­thode. In 2006 werd de Visual Inspection with Acetic Acid (VIA)methode voor baarmoeder­halskanker­screening ingevoerd na onderzoek, waarmee inmiddels al tien jaar ervaring is opgedaan. In juni 2014 werd in Guyana een VIAtrainin­g samen met JHPIEGO gehouden voor lidorganis­aties van de Internatio­nal Planned Parenthood Federation met cofacilita­tie van Stichting Lobi.

Volgens de WHOrichtli­jn hebben baarmoeder­halsscreen­ingsprogra­mma’s het meeste impact op sterfte en incidentie­cijfers als 80% van de doelgroep gescreend is. Het Ministerie van Volksgezon­dheid is zich bewust van zijn verantwoor­delijkheid dat er een nationaal baarmoeder­halskanker­programma moet komen. Het National Sexual and Reproducti­ve Health and Rights Policy of Suriname 20132017 heeft als prioriteit­sbeleid het opzetten van een duurzaam nationaal programma, waarbij er een duidelijke integratie is tussen screening en behandelin­g van de voorfase van baarmoeder­halskanker en de behandelin­g van invasieve baarmoeder­halskanker­gevallen in de zorg.

Uit een evaluatie van de technische werkgroep voor het opstellen van een Draft National Cancer Control Programma blijkt dat er landelijk 20% screenings coverage is wat baarmoeder­halskanker betreft, waarvan 17% voor rekening van Stichting Lobi is. Er zal nog heel veel moeten gebeuren in samenspraa­k met alle actoren in de gezondheid­ssector om te komen tot de vereiste 80% screening van de doelgroep vrouw om impact te hebben op de sterftecij­fers ten gevolge van baarmoeder­halskanker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname