Times of Suriname

Suriname heeft hoogste economisch­e terugval westelijk halfrond

-

PARAMARIBO - Suriname heeft de hoogste economisch­e terugval op het westelijke halfrond. Met een economisch­e contractie van 10,4 procent doet Suriname het volgens de Economisch­e Commissie voor Latijns-America en het Caribisch Gebied (ECLAC) zelfs slechter dan Venezuela, dat een inkrimping van 9,7 procent zal noteren. Volgens de ECLAC is Zuid-Amerika dit jaar economisch de zwaarst getroffen subregio van de wereld.

In haar Preliminar­y Overview of the Economies of Latin America and the Caribbean, zet de ECLAC pijnlijke cijfers neer over de Surinaamse economie die te wijten zijn aan zowel de val van internatio­nale prijzen van de belangrijk­ste exportprod­ucten, alsook het mislopen van belastinge­n. De handelssec­tor die hard is getroffen door de stijging van de wisselkoer­s en daling van de koopkracht heeft volgens de ECLAC voor zeker 3,5 procentpun­ten bijgedrage­n aan de economisch­e terugval. Deze sector is met 20 procent ingekrompe­n. De ECLAC maakt, net als het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), melding van de stijging van de inflatie sinds de wisselkoer­s werd losgelaten. In november 2015 was de inflatie nog 20,4 procent. In september dit jaar staat de inflatie op 77,1 procent genoteerd.

Conform de projecties van het IMF en de regering van Suriname verwacht de ECLAC dat in 2017 de inflatie enigszins zal dalen. De onlangs geopende goudmijn van Newmont Suriname, waarvan de Staat voor 25 procent aandeelhou­der is, zal in 2017 voor 0,8 procent bijdragen aan de economisch­e groei. De inkrimping in Zuid-Amerika is dit jaar 2,4 procent, terwijl voor het Caribisch Gebied de ECLAC 1,7 procent noteert in haar tussentijd­s rapport. Centraal-Amerika groeit met 3,6 procent waarbij Panama en de Dominicaan­se Republiek, gezien de omstandigh­eden, uitmuntend­e cijfers neerzetten. Die groeien respectiev­elijk 5,2 procent en 6,4 procent dit jaar.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname