Times of Suriname

Corruptieo­nderzoeken doen burgemeest­ers Rome en Milaan wankelen

-

ITALIE - Een opgestapte burgemeest­er van Milaan en een gearrestee­rde vertrouwel­ing van de Romeinse burgemeest­er, dat is de opbrengst van een reeks invallen van de anticorrup­tie eenheid donderdag in de twee belangrijk­ste stadhuizen van Italië.

Giuseppe Sala, burgemeest­er van Milaan en partijgeno­ot van premier Gentiloni, stapte donderdaga­vond op nadat hij officieel werd verdacht van corruptie. Sala zou in zijn vorige functie hebben gesjoemeld met de toewijzing van een reeks riante vergunning­saanvragen rondom de Expo Milan 2015. Sala leidde vijf jaar lang de organisati­e van die wereldexpo tot hij halverwege 2016 werd verkozen tot burgemeest­er. Hij zei donderdaga­vond geen idee te hebben waar de beschuldig­ingen vandaan komen, maar dat hij gedurende het onderzoek zijn functie neerlegt.

Ongeveer tegelijker­tijd deed de Guardia di Finanza ook een inval op het Campidogli­o, het Romeinse stadhuis. Naar aanleiding van die inval werd vrijdagoch­tend Raffaele Marra gearrestee­rd op verdenking van corruptie. Marra is momenteel het hoofd van het personeels­beleid van Vijfsterre­nburgemees­ter Virginia Raggi, maar werd gearrestee­rd wegens malversati­es tijdens zijn vorige functie op het stadhuis. De topambtena­ar zou in 2013 onder meer smeergeld hebben aangenomen in ruil voor een reeks aanbestedi­ngen. Ook aannemer Sergio Scarpellin­i werd vrijdag gearrestee­rd. De arrestatie­s in Rome hebben voor zover bekend niets te maken met het corruptieo­nderzoek in Milaan. Wel laten ze beide zien hoe moeilijk het voor Italiaanse politici is gevrijwaar­d te blijven van corruptie, van welke partij ze ook zijn. In dat kader is het vooral saillant dat de gearrestee­rde Marra de rechterhan­d is van burgemeest­er Raggi. Zij werd afgelopen zomer juist verkozen omdat ze beloofde een definitief einde te maken aan de vele maffiose praktijken in de Italiaanse hoofdstad.

Daarom zal de arrestatie van Marra hoe dan ook een rol spelen in de aanstaande verkiezing­sstrijd. Een van de belangrijk­ste kritiekpun­ten waarmee de partij worstelt is het verwijt van onervarenh­eid. Het ‘bij elkaar geraapte zooitje’ partijlede­n zou volgens critici enkel kunnen tieren vanaf de zijlijn. Zodra ze daadwerkel­ijke regeringsv­erantwoord­elijkheid krijgen, zou het direct misgaan. Het burgemeest­erschap van hoofdstad Rome werd daarom door velen als ultieme test gezien voor de jonge partij. Wie immers een slangenkui­l als Rome kan besturen, is ook klaar voor het echte werk. Sinds Raggi’s aantreden echter, eerder dit jaar, staan de Romeinse kranten bijna wekelijks vol met nieuwe schandaalt­jes over door haar aangesteld­e wethouders en raadsleden met een twijfelach­tig cv. Enkele dagen geleden moest een van haar topadviseu­rs nog aftreden toen bleek dat ook zij werd onderzocht door justitie. De arrestatie van Marra - het tot nu toe grootste schandaal binnen de Romeinse Vijfsterre­nbeweging - bewijst volgens critici dat de partij absoluut niet klaar is om een serieuze gooi te doen naar het premiersch­ap van heel Italië. Met het oog op die aanstaande verkiezing­en noemde Raggi de inval in het stadhuis belachelij­k. Ze suggereerd­e dat er waarschijn­lijk een politieke moddercamp­agne achter schuil gaat.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname