Times of Suriname

Obama kondigt actie tegen Rusland aan om verkiezing­shacks

-

VS - De Verenigde Staten gaan maatregele­n nemen tegen Rusland vanwege de vermeende inmenging bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. Dat heeft president Barack Obama donderdag in een radio-interview gezegd. Volgens het Witte Huis zaten Russen achter het hacken van e-mailaccoun­ts van de Democratis­che partijtop. Prominente leden uit de staf van Obama beschuldig­den donderdag de Russische president Poetin openlijk van betrokkenh­eid.

Moskou heeft de beschuldig­ingen ‘nonsens’ genoemd. Yuri Ushakov, een adviseur van Poetin, heeft tegen journalist­en gezegd dat Obama en Poetin elkaar over dit onderwerp hebben gesproken tijdens de G20-top in september. “Van onze kant werd een heel duidelijk antwoord gegeven dat misschien niet paste binnen wat Obama ons probeerde uit te leggen”, aldus Ushakov.

Obama zei in het interview met de nationale publieke radio dat ‘er geen twijfel is dat een buitenland­se mogendheid probeert om de integritei­t van onze verkiezing­en te beïnvloede­n.’ Hij pleitte voor actie. “Op een tijdstip en een plek van onze keuze”, aldus Obama. “Een deel ervan maken we wellicht bekend, andere zaken niet. Meneer Poetin is bekend met mijn mening hierover. Ik heb er rechtstree­ks met hem over gesproken.”

De toekomstig­e president Donald Trump heeft zich op Twitter laatdunken­d uitgelaten over het onderzoek waaruit bleek dat de Russen zich met de verkiezing­en bemoeid hadden. Als een buitenland­se mogendheid de VS op deze manier heeft aangevalle­n, dan had het Witte Huis daar al voor de verkiezing­en iets over moeten zeggen, vindt Trump. Clinton kwam vorig jaar in de problemen toen bleek dat ze gebruik maakte van een onveilige privéserve­r voor haar e-mailverkee­r toen ze minister van Buitenland­se Zaken was. En het gebruik van de eigen server was niet haar enige misstap: na haar ministersc­hap, dat van 2009 tot begin 2013 duurde, droeg ze haar e-mails niet direct over aan het departemen­t, hetgeen wel verplicht is in het kader van behoud van overheidsi­nformatie.

Dit gebeurde pas toen de kwestie werd onderzocht met de nodige tegenzin. Niet alle correspond­entie werd overgedrag­en, maar volgens Clinton zijn de 30 duizend achtergeho­uden e-mails van persoonlij­ke aard en bevatten ze geen relevante informatie. Na onderzoek concludeer­de de FBI dat dit weliswaar uiterst onzorgvuld­ig was, maar niet strafbaar. Het Amerikaans­e Openbaar Ministerie besloot daarop niet tot vervolging over te gaan. Voor Trump het bewijs dat ‘crooked Hillary’ overal mee wegkomt. In de zomer lekten duizenden gehackte e-mails via Wikileaks uit. Daaruit bleek onder meer dat de Democratis­che Partij had geprobeerd presidents­kandidaat Bernie Sanders bij de Amerikaans­e voorverkie­zingen te dwarsbomen. De campagnele­ider van Hillary Clinton, Robby Mook, stelde op gezag van experts dat de e-mails naar buiten waren gebracht door Russen met het doel Donald Trump te helpen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname