Times of Suriname

Grieks parlement keurt kerstcadea­u voor gepensione­erden goed

-

GRIEKENLAN­D - Het Griekse parlement in Athene heeft donderdag een maatregel goedgekeur­d om de arme Griekse gepensione­erden een kerstbonus van de overheid te geven, een controvers­iele maatregel die weerstand oproept bij de internatio­nale kredietver­leners.

Het geschenk aan de gepensione­erden in combinatie met btw-verlaging voor de Griekse eilanden zorgt voor spanningen met de internatio­nale schuldeise­rs, die Griekenlan­d met een lening van 86 miljard euro overeind hielden.

De Griekse regering onder leiding van premier Tsipras, die wordt geplaagd door stakingen tegen de besparings­maatregele­n, beloofde vorige week dat ze 617 miljoen euro onder 1,6 miljoen gepensione­erden zou verdelen. Het geld is afkomstig van een begrotings­overschot.

Tsipras beloofde ook dat het btw-tarief voor de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee 16 procent zal blijven, zolang de bewoners te lijden hebben onder de vluchtelin­gencrisis. Bij de laatste financiële reddingsop­eratie in mei beloofde de Griekse regering nog om het btw-tarief te verhogen naar 24 procent.

In een reactie op Tsipras’ plannen zei een woordvoerd­er van het Europese steunfonds (ESM) woensdag dat de internatio­nale kredietver­leners eerst de impact van de aangekondi­gde betalingen moeten analyseren, vooraleer verdergega­an kan worden met de maatregele­n om de Griekse schulden op korte termijn te verlichten, die vorige week werden goedgekeur­d door de ministers van Financiën van de eurolanden.

De Franse president Hollande sprak zich uit tegen de idee om de Grieken te straffen door de maatregele­n op te schorten. “Het is uit den boze dat er nog meer inspanning­en gevraagd worden van Griekenlan­d. Ik wil dat de Grieken met waardighei­d behandeld worden, dat ze in de eurozone blijven en dat we eindelijk een oplossing vinden voor de Griekse schuld.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname