Times of Suriname

Asfaltcent­rale vergiftigt drinkwater in Texaanse stad

-

VS - Honderddui­zenden Texanen zitten zonder schoon water nadat een onbekende hoeveelhei­d chemicalië­n woensdag in het drinkwater van de stad Corpus Christi terechtkwa­m. Naar schatting kwam 11 tot 90 liter aan schadelijk­e stoffen in het water terecht.

Of de watervoorz­iening daadwerkel­ijk vergiftigd is, moet nog blijken. Uit voorzorg wordt het gebruik van kraanwater compleet afgeraden. Dat geldt niet alleen voor drinken, ook ermee koken, tandenpoet­sen en wassen is geen goed idee. De stof indulin AA-86, die wordt gebruikt bij de productie van asfalt, kan oogschade en brandwonde­n veroorzake­n. De gelekte stof is afkomstig van een lokale fabriek. De oorzaak van het lek wordt onderzocht. Gefilterd water uit flessen is momenteel de enige optie. In de supermarkt­en slaan mensen grote hoeveelhed­en in. De stad heeft laten weten gratis water te zullen weggeven op een aantal uitgiftepu­nten. Ook is al een grote hoeveelhei­d water gedoneerd door onder meer bedrijven. Dat water is momenteel onderweg naar de stad.

Het is de vierde keer in twee jaar dat de stad kampt met een gebrek aan schoon water. In mei moesten inwoners dertien dagen lang hun kraanwater koken voordat ze het konden drinken. In juli en september vorig jaar werd hetzelfde advies gegeven. De besmetting lijkt deze keer ernstiger: mensen wordt op het hart gedrukt dat zelfs koken of chloor aan het kraanwater toevoegen het niet veilig maakt voor consumptie. In Corpus Christi wonen meer dan 320.000 mensen. De scholen waren vanwege de besmetting van het water donderdag gesloten. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname